A u mnie niby działa, niby nie. Mam MoDaCo ROM (nie jestem pewien czy na oficjalnym też był problem) i zauważyłem, że od czasu do czasu, pomimo wyłączonego połączenia z internetem przez sieć, telefon łączył się z internetem wysyłając/odbierając po kilkanaście kilobajtów. Co dziwne, nie działo się to cyklicznie, tylko jakoś tak niezależnie (ciężko mi teraz powiązać pory połączeń z tym co robiłem na swoim Hero).
Co więcej, kilka dni temu miałem przykrą sprawę (ale nie wiem czy to błąd oprogramowania czy mój), gdzie pomimo połączenia przez WiFi neta ciągnąłem przez 3G (a, że było tego dużo, strasznie mi rachunek obciążyło 😛). I też dałbym głowę, że sieć komórkowa byłą wyłączona (czy to widgetem czy słuchawką).
Wczoraj zainstalowałem APNDroid, który rzeczywiście podmienia APNy. I zobaczymy czy teraz coś pomoże...
Mógłby ktoś zorientowany napisać co ten APNDroid tak naprawdę podmienia? Bo zastanawiam się, czy te dane, które on tam sobie modyfikuje nie pozwalają mimo wszystko podłączyć się do neta (np. czy faktycznie Era sprawdza nasz login - erainternet, czy jest to tylko po to, by było tam coś wpisane?)