Dzień dobry wszystkim
Moje wymagania odnośnie telefonu ułożone od najistotniejszego:
1) Dobra bateria co oznacza dla mnie najlepiej 5-6 h SOT + szybkie ładowanie
2) Sporo RAMu aby spokojnie udźwignąć 10 otwartych kart w przeglądarce + odtwarzanie YouTube'a (najchętniej 3-4 GB)
3) Płynność działania w powyższych warunkach
4) Sprawny GPS
5) Ekran nie mniejszy niż 5 cali, najchętniej FullHD (mniejsza rozdzielczość już mi przeszkadza na takiej wielkości ekranu, większej rozdzielczości nie potrzebuje)
6) App Drawer w oryginalnym sofcie mile widziany (pulpitów używam do widżetów funkcjonalnych i najważniejszych skrótów, a nie do przechowywania wszystkiego co w telefon ładuje, z drugiej strony oczekuję wygodnego uruchamiania pozostałych aplikacji)
7) Stabilność oprogramowania
8) Mile widziany czytnik linii
9) Aparat foto nie ma większego znaczenia, miło by było jakby zdjęcia robił szybko
Nie gram raczej w bardzowymagające gry (jakieś match 3 , DeusEx GO, chociaż w Assasins Creedidentity chętnie bym zagrał to jednak nie muszę na smartfonie).
Mój aktualny sprzęt to trzyletni LG G2 w którym aktualnie coraz bardziej daje się odczuć osłabienie baterii, GPS zaczął fiksować momentami nieco już momentami przycina w niektórych sytuacjach (opisanych w pkt 2) , a w dodatku od samego początku nie potrafi utrzymać przeglądarki z wszystkimi kartami w pamięci tak aby po jej otwarciu nie następowało ich ponowne ładowanie.
Budżet w okolicach ~1500 (im mniej tym fajniej oczywiście). Nie chcę się bawić w ściąganie od chińczyków, chcę telefonu na 3 kolejne lata więc zależy mi też na porządnej obsłudze serwisowej w PL.
Zastanawiałem się nad Zenfone 3, ale mam obawy co do spełnienia wymagania z pkt 3 (no i ten wystający aparat z tyłu...)