A możesz sprecyzować swoje oczekiwania? Wydaje mi się, że jesteśmy w tym samym punkcie - czujemy niedosyt, jednak nie potrafimy sprecyzować swoich oczekiwań. Już zresztą kiedyś dyskutowaliśmy krótko na ten temat - wydaje nam się, że pomimo ogromnego skoku technologicznego - pomijając moc obliczeniową, doszła mobilność urządzeń i ich wyposażenie w różnego rodzaju sensory, rozwój aplikacji idzie w kierunku gonienia PC, a ew. nowości pokazują się prawie wyłącznie jako oczywiste następstwa zmian. Jedyne co mi przychodzi do głowy jako faktyczna nowość ostatnich lat to nawigacja, której implementacja na PC mijała się z sensem.
Wystarczy spojrzeć na najpopularniejsze aplikacje w markecie:
- narzędziówki, czyli zabijanie procesów, managery plików i inne bajery, pozwalające na znośniejsze korzystanie z androida
- gry - nie mam nic przeciwko, ale rewolucji nie robią, delikatnie mówiąc
- nakładki do różnych usług sieciowych - giełdy, newsy, pogoda i inne pierdoły - z definicji, praca odtwórcza
- grupa aplikacji "goniących PC" - czytniki dokumentów, odtwarzacze filmów - słowem spróbujmy wcisnąć coś istniejącego od kilkunastu, czy nawet kilkudziesięciu lat w komórkę
Co by nie tragizować - jest też kilka perełek, niestety jak na razie większość od google - Goggles, maps z wikipedią(!), programy treningowe do biegania, rowerowania i takich tam.
Zresztą powyższą tendencję widać w tym wątku i ogólnie na forum - najistotniejszymi problemami są rzeczy, które "na nokii / iPhone / WM dają się zrobić.
Sam oczywiście też nie jestem lepszy, bo mój niedosyt również jest mocno niesprecyzowany.