manix1960 Witam , mam okazje zakupić po dobrych pieniądzach M5 sprzedający nie ma dowodu zakupu ani żadnej faktury ale twierdzi że gwarancja jest ważna na podstawie nr IMEI . Nie bardzo chce mi się wierzyć ale on twierdzi że tak mu serwis Sony powiedział . Realne ??
xavras_s Wiesz, w zasadzie Apple tak ma więc Sony też może mieć. Ale moim zdaniem lepiej pytać u źródła Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka
manix1960 Przed chwilą dowiedziałem się że w zestawie jest tylko telefon i ładowarka , brak kartonika .
xavras_s No to chyba wiadomo dlaczego w dobrych pieniądzach Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka
patrikos23 Dokładnie, nie warto. Natomiast jeżeli chodzi o gwarancje po numerze imei to po części maja rację. Jeżeli zgłaszasz usterkę przez strone sony to wystarczy tylko imei i nie jest potrzebna ani gwarancja ani dowód zakupu, natomiast, jeżeli usterka jest zgłaszana przez strone w-support lub u operatora to niestety ale gwarancja z dowodem zakupu jest potrzebna. Tak to wygląda z telefonami sony.
dzidexx Ładowarkę dokupił, fon "znalazł", poproś o imei w celu sprawdzenia gwarancji na stronie Sony. Mógł też dostać jako służbowy i go "zgubił". Gwarancja po imei zazwyczaj jest międzynarodowa(1rok) i liczy się od daty produkcji/dystrybucji. Imei sprawdź na komisariacie.
manix1960 Odpowiedz z Sony , jest tak jak napisał sprzedający , czyli sprawdzają po IMEI nie obchodzi ich dowód zakupu .