Witam, nie spotkałem się z podobnym problemem na forum, wobec czego zakładam temat.
Mam problem z wiadomościami SMS - nie docierają do mnie losowo wybrane SMS-y, pomimo iż u nadawcy widnieją jako doręczone.
Problem dotyczy - jak w tytule - telefonu Xiaomi Redmi 3s Prime 3GB RAM/ 32 GB ROM. Posiadam oprogramowanie MIUI Global wersja stabilna 8.1.1.0 MALMIDI, ale z tego co pamiętam na poprzedniej wersji również problem występował.
Korzystam z aplikacji Textra SMS, ale trochę zgłębiłem temat i zainstalowałem dodatkowo Ghostly SMS. Trochę pomogło, gdyż zdarzyło się, że Ghostly odebrała sms-a, który nie przyszedł na Textrę, ale generalnie większość wiadomości sms przychodzi równocześnie na Textrę, Ghostly oraz standardową aplikację. Natomiast zdarzają się dalej sms-y, które w ogóle do mnie nie docierają.
Jeśli chodzi o uprawnienia aplikacji, to zarówno Ghostly, jak i Textra są dodane do autostartu. Obie aplikacje mają możliwość odbioru sms-ów serwisowych, są pokazywane na ekranie blokady oraz mogą być rozpoczynane w tle. Dodatkowo Textra ma możliwość wyświetlania wyskakujących okien.
Szczegółowe uprawnienia aplikacji są następujące:
Textra SMS: Aparat, Kontakty, Lokalizacja, Mikrofon, Pamięć, SMS, Telefon
Ghostly SMS: Kontakty, SMS
Dodatkowo dodam, iż podobny problem znalazłem na konkurencyjnym forum dotyczącym systemu MIUI (nie podaję nazwy, gdyż nie wiem, czy jest to zgodne z regulaminem), lecz pozostał właściwie bez rozwiązania. Osoba zgłaszająca podała, że problem występował u niej zarówno na romie Global jak i dev. Jedna osoba podała co prawda możliwą przyczynę, ale myślę że do mojego przypadku nie ma ona raczej zastosowania. Chodziło bowiem o ustawienie sieci w trybie LTE, zamiast 3G u nadawcy i odbiorcy.
Ja z kolei używam 2 kart SIM i właściwie wybór typów sieci jest możliwy tylko przy karcie, której używam do internetu. Przy karcie do rozmów i sms-ów mam po prostu GSM. Z kolei telefon, na którym testowałem też używa 2 kart SIM, ale w ogóle nie obsługuje LTE, więc wnioskuję, że powyższe rozwiązanie, polegające na ustawieniu 3G w obu urządzeniach nie naprawia problemu.
Właściwie przyzwyczaiłem się już, że ten typ tak ma, ale może ktoś z Was spotkał się z tym samym problemem i udało mu się jakoś zaradzić, bez zabawy we flashowanie telefonu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.