1. Hero ma 3,5 mm jacka, inną obudowę - oleofobową (łatwiej usuwać ślady paluchów) Hero ma podobno "szklany" wyświetlacz ale różne opinie są na forum ale raczej jest wytrzymalszy od magica, więcej chyba już nic
2. Zamienić nie wiem czy ktoś będzie chciał, nowego warto kupić, choć lepiej to przemyśl czy nie wolałbyś Hero (ma "niedługo" dostać 2.1 no a z magiciem nic nie wiadomo do końca) ew. Milestone albo Legend choć trochę się wyda na nie
3. Wgrywanie spl jeśli robisz to dokładnie wg. tutorialu raczej nie jest niebezpieczne, po prostu trzeba to robić powoli i z uwagą
4. Są dość dobre porty które działają na magicu (dokładnych nazw nie przytoczę bo nie chce mi się szukać, ot tak 😉 ) myślę że porty z hero zyskają trochę na popularności jak on dostanie 2.1, do połowy roku Magic z Kanadyjskiego Rogers też ma dostać 2.1 więc pewnie wtedy (jeśli HTC nie wprowadzi jakiegoś zabezpieczenia na miarę nowego PSPLa przed wgrywaniem tego romu do naszych polskich Magików) ten rom będzie chyba najlepszy
To moje odpowiedzi na te pytania 😉