[usunięty] Witam Możliwe, że to zły dział, ale nie znalazłem lepszego (w razie czego proszę o przeniesienie). Jak trzeba naładować nowy smartfon? Informacje na internecie są sprzeczne. Jedni mówią rozładować i naładować, inni ładować przez x h (z reguły 12). Więc co mam zrobić, żeby sobie tego nie zepsuć?
seba112 Baterie litowo-jonowe i litowo-polimerowe nie wymagają formowania. Nowy smartfon możesz ładować jak chcesz 😉
[usunięty] @seba112 Dobrze wiedzieć, ale to znowu nowa opcja. Jedynie widziałem (jak już mówiłem dwie) rozładowanie i ładowanie do pełna, lub ładowanie przez pół dnia (tylko za pierwszym razem po zakupie).
seba112 @[usunięty] Mam już niepierwszy nowy smartfon i nigdy nie ładowałem go tak jak piszesz i bateria zawsze trzyma tak jak powinna.
stark2991 Tak jak koledzy piszą - baterie li-ion nie wymagają żadnego specjalnego traktowania, ale czasami widziałem w instrukcji telefonu zalecenia żeby przed włączeniem naładować. Być może dlatego że się zawsze bawimy nowym telefonem i szybko pada gdy ma 40% po włączeniu 😉