ROOT SuperSU v2.79 + TWRP 3.0.2.0 dla Xperii M4 Aqua (E2303)
Co będzie potrzebne?
- Paczuszka z plikiem
- Xperia M4 Aqua z odblokowanym bootloaderem,
- Najnowszy FW dla CE1 (26.3.A.1.33),
- Sterowniki ADB Sony (do pobrania razem z flashtoolem),
- Mózg,
- Chęci,
- Szampan aby świętować,
Zaczynamy.
1. Najpierw pobieramy i wypakowujemy (najlepiej na pulpit) paczuszkę z załącznika, oraz flashtool'a i instalujemy sterowniki,
2. Odblokowujemy bootloader (na forum jest wiele poradników jak to wykonać, więc nie będę tu opisywał i powtarzał tematu),
3. Wgrywamy najnowszy (o ile jeszcze nie mamy) firmware w wersji26.3.A.1.33 (pobieramy używając XperiFirm we flashtool'u),
4. Podłączamy wyłączoną Xperię w trybie fastboot (trzymamy Vol+ i podpinamy kabelek USB), powinna zaświecić się niebieska dioda,
5. Otwieramy CMD ze ścieżką do folderu z paczki i wklepujemy po kolei:
fastboot flash recovery recovery.img
fastboot flash boot boot.img
fastboot reboot
6. Gdy wszystko mamy zrobione, telefon się uruchomi.
7. Wyciągamy wcześniej zakupionego szapmana (może być wino) i chlejemy z radości, gdyż mamy najnowsze SuperSU i TWRP na naszej M4 Aqua 😃
Do TWRP wchodzimy trzymając Power i Vol- (po 2 sek. puszczamy power, dalej trzymając Vol-).
Istotne informacje!
1. Nie biorę odpowiedzialności za wszelkie uszkodzenia wynikające z nieprawidłowego zrozumienia czynności opisanych w poradniku.
Jeśli wytkniesz mnie palcem i obarczysz winą za ubite urządzenie - wyśmieję Cię.
Wszystkie czynności wykonujesz na WŁASNĄ odpowiedzialność.
2. Temat będzie na bieżąco aktualizowany ilekroć pojawi się nowa wersja SuperSU, chyba, że ktoś wymyśli inną metodę pozyskania Root'a na fabrycznym firmware, bez konieczności wgrywania odpowiednio spreparowanego kernela.
3. W miarę możliwości postaram się udzielić wsparcia, jednakże nie mogę obiecać całodobowej dyspozycji, jak również (co wcześniej wspomniałem) nie odpowiadam za uszkodzenia.
4. Wszystko przetestowałem na swoim urządzeniu (E2303).Telefon działa prawidłowo. Zatem paczka jest w pełni przetestowana i sprawna. Jeśli coś nie działa prawidłowo - poszukiwanie przyczyn zacznij po swojej stronie.
5. Nie testowałem tego na innych wariantach urządzenia gdyż takowychnie mam. Wersja sprzedawana na polskim rynku to E2303, stąd też tylko na nią przygotowałem roota. TWRP powinno działać na wszelkich wariantach, natomiast ROOT wymaga oddzielnego kernela dla poszczególnych wariantów. Na prośbę użytkowników (jeśli znajdzie się kilku takich) posiadających inne warianty, rozważę przygotowanie odpowiedniej wersji.
PS. Kernel z wbudowanym SuperSU został skompilowany przeze mnie przy użyciu narzędzia znalezionego na XDA,natomiast TWRPznalazłem w sieci - sprawdziłem, działa.
Tak więc za TWRP kredyty należą się jego autorowi, natomiast za root'a odpowiadam ja 🙂