Witam,
Przyszedł mi do głowy pomysł zakupu smartwatcha. Dość często (1-2) razy w tygodniu wychodzę z domu na trening lub ze znajomymi na piwo (albo obydwa naraz :P) i telefon jest mi prawie zbędny. Prawie, bo muszę mieć możliwość awaryjnego dodzwonienia się do mnie przez żonę albo dzieciaki. Wymyśliłem więc sobie, że telefon mógłbym zastąpić smartwatchem... Zawsze noszę zegarek, więc mógłbym wtedy ograniczyć ilość taszczonego sprzętu.
Wymagania:
- slot na kartę SIM, możliwość wykonywania połączeń i odbierania SMSów,
- dobry bluetooth do sparowania ze słuchawkami BT (przez słuchawki chcę słuchać muzyki i móc prowadzić rozmowy),
- jakaś niewielka wbudowana pamięć (1-2GB) na własną muzykę, ewentualnie slot microSD,
- odtwarzacz mp3.
Smartwatcha
- nie będę parować z telefonem,
- nie będę używać jako GPS, pulsometru i innych bzdetów,
- nie będę używać do robienia zdjęć, przeglądania www czy innych aplikacji.
Wygląd obojętny, byle nie był różowy z hello kitty 🙂 Bateria ma wytrzymać 6-8h w stanie czuwania z odtwarzaniem muzyki 1-1,5h. System obojętny. Sprzętu chcę używać tylko w opisanym wyżej przypadku, nie będę go nosić na codzień.
Traktuję to póki co jako eksperyment, więc chciałbym wydać do 300-400zł. Oczywiście dopuszczam rożne chińskie wynalazki, zakupy na aliexpresie itd. Jeśli coś jest warte naprawdę więcej, to mogę dołożyć, choć to ostateczność. Markowe sprzęty typu LG Urbane czy Samsung Gear raczej odpadają ze względu na cenę.
Trochę grzebałem po sieci, ale nie znalazłem nic odpowiadającego w 100% moim potrzebom. Czy ktoś może coś doradzić?