@silversideupeee tam specjalistą nie jestem ale oczywiscie prawdą jest że aktualnie produkowane ogniwa nie lubią być ładowane do 100%
stad np ograniczenie pradu ładowania po przekroczeniu około 90% ładowania w telefonach
laptopy które pracują na zasilaczu ale posiadają włożoną baterię najlepiej trzymać w 55-60% naładowania, producenci dają oprogramowanie w którym mozna tak ustawić próg odłaczenia ładowania, jesli nie to w biosie jest taka opcja (dell napewno ją posiada)
w telefonie sprawnosc baterii okresla sie na około 1000cykli ładowania, co daje napewno 3 lata, mało kto ładuje w ciagu dnia tel 2 razy....
zapoznajcie sie z pojęciem wear level ogniwa, kazde w wyniku pracy z czasem traci swoją znamionową pojemność i wskaznik wear level wzrasta
o ile wiem telefony mają dostęp do tegowskaznika niedostępny albo bardzo mocno ukryty i mozliwy np do oczytania tylko przez serwis
mało prawdopodobnme ze ta apka wyżej pokazuje prawdziwe dane ale skoro ją posiadacie to jesli aktualny wynik który
@VPN86 masz - 85%
@silversideup 93%,
wzrośnie to apka pokazuje dane zkosmosu 😉
jesli ma dostęp do wear level i pokazuje go poprawnie to 85% a więc 15% wear to sporo....
działanie tej aplikacji zapewne polega na pomiarze ilosci mA pobranych przez tel i magazynowanych w baterii, nie wiem tylko czy uwzględnia w tej paczce pobieranej energii, energię potrzebną do podtrzymania pracy tel, czy np podswieltenia ekranu na ładowarce....
wymiana baterii w s7/s7e to 150-200zl, naprawde nie ma co sobie zaprzątać głowy i uzywać tel jak nam wygodnie, napewno nie cudować i np pilnować baterii podczas ładowania i np odpinania przy 80%....
tel jest dla nas a nie my dla niego....