brayniak Czy ktoś z Was ma podobny problem? Po dwóch, trzech dniach w telefonie zaczyna brakować ramu, przez co wszystko działa wolniej lub ubija niektóre apki działające w tle. Był brand w orange, obecnie wgrany najnowszy debrandowany 6.0 i nadal to samo. Myślałem, że coś z moim telefonem nie tak, jednak u znajomego w s7e jest to samo.
dest @brayniak daj screena jakie masz usługi odpalone skoro tego ramu brakuje, uzywasz strzałki wstecz czy wszystko zamykasz home ? uzywam s7 od kwietnia/maja i ani razu nie zabrakło mi ramu....
brayniak Strzałką. Któraś z aplikacji musi to powodować... Żadnych facebookow ani messengerow nie używam. Spoiler
dest @brayniak nie widac niczego podejrzanego ale gdy tego ramu zabraknie to wtedy wykonaj takie same screeny 😉 jak widac aktualnie masz wolne 1.3 czyli standard w tym tel...
arokub Brakuje ramu, tzn ile wolnego zostaje? Mi nawet jak zostaje np 1GB wolnego to i tak nie odczuwam spowolnienia. Poniżej 1GB nie zauważyłem żeby mi schodziło.
brayniak Teraz jest dobrze, ponieważ jakieś 3h temu robiłem reset, a było 433mb wolne rano i zamuła... Tak się zastanawiam nad tą od smsów apka mood, opera i es explorer ponieważ tego ciagle używam, może któreś z nich zostaje w pamięci zapętlając się i zapycha non stop ram. Jednak z drugiej strony android sam zamyka lub zostawia w pamięci często używane aplikacje no i nie zajmują one tyle ramu. Wrócę jak znów zamuli 🙂
arokub Opera potrafi zapchać ram jeśli otwierasz dużo różnych zakładek, może nie najnowsza wersja, bo ta wydaje się ok, ale na starszej wersji i poprzednim telefonie (2GB ram) potrafiła zamulić nieźletelefon. Nabrałem wtedy odruchu, żeby co jakiś czas operę zamknąć więc ciężko miprecyzyjnie ocenić jak się zachowuje na s7 gdy jest ciągle w tle, ale na pewno zwrócił bym na nią szczególną uwagę.
brayniak No właśnie tutaj może leżeć mój problem, ponieważ zamykam ją zawsze po prostu strzałką wstecz, a nie przyciskiem 'zamknij'. Póki co zostawię włączoną kartę tylko obecną z tym wątkiem.
arokub Używam opery w wersji mini, otworzyłem 25 zakładek, ramu zajęło ponad 400MB, opera lekko zaczęła zwalniać, ale telefon jako taki śmiga normalnie. U Ciebie ponad 500MB, dość sporo. Fakt, ja zamykam poprzez "Zakończ", w większości przypadków, ale poprzez "Home" też nie widzę problemów, z tym, że zakładek zostawiam maksymalnie 4-5.
jeronimo @brayniak A powiedz mi jaki problem jest w tym aby co 2 - 3 dni czyscic pamiec ram systemową aplikacją, jesli tobie sie tak zapycha. Druga sprawa czyszczac ram powinienes widziec jakie apki go tak zapychaja.
brayniak Problem jest taki, że po dniu już było tego ramu dużo mniej, a nie mam zamiaru kilka razy dziennie używać czyszczenia, nie po to telefon ma te 4gb ramu. Zresztą nieważne, chyba znalazłem winowajcę, którą okazała się opera tak jak wyżej gdybaliśmy... Zamknąłem wszystkie karty i zrobiłem jej pełne czyszczenie. Póki co od wczoraj rano telefon w końcu się zwolnił.
dest akurat s7/s7e nie wymaga czyszczenia ramu, nie pamietam kiedy to robiłem, moze max 1 raz na pol roku z ciekawosci tel sam trzyma okolo 1gb wolnego
brayniak Ehh dalej to samo tylko proces się wydłużył o dzień/dwa... Telefon uruchomiony ponownie automatycznie z poniedziałku na wtorek w nocy o 3, wtorek rano było 2gb wolnego ramu, dziś mamy piątek i zobaczcie ile zostało nawet po wyczyszczeniu. Spoiler
becking U mnie też spada czasami do poziomu 600, a nawet poniżej, ale z telefonem nic się nie dzieje \, nie zauważyłem by zwalniał, być może dlatego, że nie używam Opery. dodana zawartość @brayniak A zrobiłeś full wipe po debrandingu, najlepsze lekarstwo.
brayniak Tak zrobiłem wipe, wszystko wyczyszczone, następnie przywrócone z chmury ustawienia, apki itp. Poza tym na poprzednim sofcie orange było to samo. Chyba muszę tymczasowo usunąć operę i sprawdzić co się będzie działo.
brayniak W przywróconych aplikacjach? Musiałbym każdą osobno usuwać i instalować na nowo, ale coś w tym może być. Pamiętam na poprzednim lg G2 po wrzuceniu nowego romu i przywróceniu backupu aplikacji nie zawsze one działały dobrze. Do ilu mb wolnego ramu schodzi Wam po dajmy na to tygodniu użytkowania bez resetów?
[usunięty] @brayniak W tej chwili po kilku dniach mam 1.4GB wolnego ramu a po wyczyszczeniu mam 1.8GB. Nidy nie używałem żadnej opery ani innego chrome tylko natywnej przeglądarki Samsunga która działa wystarczająco dobrze. Nie chodzi o odinstalowanie i ponowne zainstalowanie tych samych aplikacji a o całkowite wyczyszczenie romu a nawet wgranie go na nowo z plikiem PIT i pozwolenie na przepartycjonowanie pamięci, nie przywracanie kopii zapasowej, poza kontaktami z np. konta google i zainstalowanie aplikacji i skonfigurowanie telefonu od 0 (zera) na nowo.
dest od ponad 260godzin tel nie restartowany, ram nie czyszczony ani razu, wolne 1.3 eweidentnie jest złosliwa lub niedopracowana aplikacja która pochłania ram nie oddając go, zastosowałbym sie do tego co słusznie napisał@[usunięty] jedno jest pewne w s7 taka akcja nie ma prawa mieć miejsca, chyba pierwszy przypadek że komuś ramu brakuje...