Wspierane urządzenia: Mi3W, MI 4i, MI 5, MI MAX, Mi Max Pro, HM 1S, Redmi 2, Redmi 3, Redmi Note 2, Redmi Note 3 (MTK), Redmi Note 3 Pro, Redmi Note 4G DS
Wyżej wymienione urządzenia Xiaomi są wspierane przez DualBoot , mogą więc mieć wgrane dwa systemy jednocześnie. Przydaje się, gdy chcemy przetestować inny ROM, a jednocześnie zostawić codzienny w nienaruszonym stanie. Aplikacja działa stabilnie, a samo przechodzenie między systemami jest bardzo proste.
Czego potrzebuję?
TWRP
Root
Plik Android (apk) oraz Utilities (zip) do pobrania
STĄD .
Drugi system (zip)
Jak wgrać drugi system?
1. Instalujemy i odpalamy pobraną aplikację Dual Boot Patcher (Snapshot).
2. Z menu (po lewej stronie) wybieramy ROMs. Dajemy uprawnienia roota, a na pytanie dotyczące ustawienia kernela odpowiadamy SET NOW.
3. Wchodzimy w Patch Zip File (ponownie z menu) i klikamy plusik > Add flashable zip.
4. Wybieramy paczkę zip z drugim systemem, który chcemy zainstalować.
5. W Device nic nie zmieniamy, a w Partition configuration wybieramy "Secondary", po czym kontynuujemy.
(Jeśli wyskoczył błąd "Włącz najpierw Documents w Ustawienia > Aplikacje" przeczytaj spoiler na dole).
6. Okienko wyskoczy ponownie, tym razem wybieramy gdzie zapisać zmodyfikowany plik ZIP z systemem. Save.
7. Paczka weszła do kolejki - klikamy ✔ w prawym górnym rogu i czekamy do 100%.
8. Wchodzimy do TWRP i instalujemy paczkę (którą zapisaliśmy w punkcie 6!) z końcówką "_dual.zip"
Jak zmieniać systemy?
Opcje są dwie. Można za pomocą pliku zip, który pobraliśmy na samym początku (Utilities), w takim wypadku uruchamiamy go w TWRP tak, jakby to była paczka do zainstalowania. Po wybraniu tejże paczki w INSTALL ukaże się nam menu "programu", w którym łatwo ustalimy, który system ma się uruchomić.
Drugą opcją, znacznie prostszą i szybszą, jest wybór w aplikacji. Wystarczy wejść w ROMs, kliknąć dany system (zielony znaczek ✔ przejdzie na wybraną opcję) i uruchomić ponownie telefon.
Czy mogę wybierać system przy uruchamianiu telefonu?
Tak, jeśli Twój telefon to Mi3W/Mi4i/Redmi 2/Redmi 3/Redmi Note 2. Opcja do włączenia w ustawieniach aplikacji Dual Boot Patcher (Snapshot).
Czy mogę wgrywać paczki .zip przez recovery na drugi system?
W większości przypadków tak. Najpierw należy oczywiście skonwertować ją na "_dual.zip" (patrz "Jak wgrać drugi system?").
Niestety wgrywając Gappsy, wyskakuje Error64, który uniemożliwia ich zainstalowanie. Jak dotąd nie znalazłem rozwiązania tego problemu.
Rozwiązania niektórych problemów:
Spoiler
"Włącz najpierw Documents w Ustawienia > Aplikacje"
Wchodzimy w Ustawienia > Aplikacje > Zainstalowane > Wszystkie
Szukamy i wybieramyDocuments. Na dole jest opcja Włącz. Powróć do pkt 3.
Błędny kod odblokowywania po zmianie systemu.
W takim wypadku udajemy się do TWRP > Mount > Zaznaczamy Data, następnie TWRP > Advanced > File Manager > /data/system
Usuwamy pliki: locksettings.db, locksettings.db-shm, locksettings.db-wal
Uruchamiamy telefon ponownie - kod blokady został zresetowany, należy ustawić go ponownie.
✎ Próba wgrania ROMu Xiaomi.EU jako "Secondary" może zakończyć się niepowodzeniem (z nieznanych mi przyczyn).
⚠ NIE JESTEM ODPOWIEDZIALNY ZA BOOTLOOPY, CEGŁY, ZBITE EKRANY, WYBUCHY, EKSPLOZJE WODOROWE I INNE SZKODY PONIESIONE PODCZAS NIEUMIEJĘTNEGO KORZYSTANIA Z TEGO PORADNIKA.