Witaj. Właśnie dziś dostałem taki telefon od znajomej. Postanowię się podzielić kilkugodzinnym poszukiwaniem informacji, zrobiłem też reupload plików na własny serwer, bo z tym krucho w sieci (linki wygasły).
Więc tak na szybko Ci napiszę jak odcegliłem ten mój.
1. Ściągasz USB_Drivers.rar
2. Rozpakowujesz.
3. Odpalasz Panel Sterowania > System > Menadżer urządzeń.
4. Podłączasz wyłączony telefon z baterią pod usb, na chwilkę pojawi się "MT65xx Preloader", musisz szybko PPM i Aktualizuj oprogramowanie sterownika. Wybierasz ręcznie rozpakowany folder USB_Drivers. Jeśli nie zdążysz, to musisz jeszcze raz odłączyć i podłączyć.
5. Jeśli już masz sterowniki, ściągasz SP_Flash_Tool_v5.1648_Win.zip oraz MT6582__TCT__ALCATEL_ONE_TOUCH_7041D__YARISXL__4.2.2__ALPS.JB5.MP.V1.1_Play pl_1006.zip
6. Rozpakowujesz oba.
7. Odpalasz SP Flash Tool.
8. Zakładka Format, tak jak tu. Klikasz start i podłączasz wyłączony telefon z włożonąbaterią. Po paru sekundach powinno wyskoczyć okienko "format OK". Odłączasz telefon.
Spoiler
9. Zakładka Download. Wybierasz "Scatter-loading File" z folderufirmware. Ma być tak jak tu.
Spoiler
Klikasz Download i podłączasz wyłączony telefon tak jak poprzednio. Operacja trwa okolo 5 minut i również potwierdzona jest komunikatem "OK". Po zakończeniu zamykasz program i odłączasz telefon.
10. Uruchamiasz telefon normalnie, powinien wstać po około 2-5 minutach. Jeśli wisi powyżej 15 minut oznacza, że się nie udało.
*** Można też spróbować tylko "Download Only" bez formatu. U mnie tak nie poszło, program wywalał błędy. Lub jeszcze razem "Format + Download", ale nie próbowałem.
Sterowniki nie pamiętam pod jaki system, ale ja mam Win7x64 - jeśli masz inny system, to można łatwo znaleźć w sieci odpowiednie.
PS. Oczywiście nie muszę mówić, że tracisz wszystkie dane i że nie ponoszę również odpowiedzialności za uszkodzony sprzęt itp.
Pozdrawiam, daj znać czy się udalo.
Spoiler