Szkoda, że Lenovo P2 kosztuje w sklepie 1600; tańsą opcją jest wyszukiwanie P2 z umów w T-Mobile w ogłoszeniach w okolicach 1100 zł; nie ma z tego powodu żadnych kłopotów z softem brandowanym, ale czysty soft można wgrać, bo jest do pobrania. Jeśli średni aparat za dnia i przy sztucznym świetle jedynie z dłuższym czasem naświetlania też normalnie (mam kilkaset zdjęć z P2 do pokazania i filmy przykładowe, także nagrany interfejs zbliżony do stockowego Androida na 6.0.1, 7.0 będzie- ale jeszcze bez konkretnego terminu) jest do przeżycia, to bateria w P2 jest zdecydowanie jedną z najlepszych na rynku. P9 lite, A5 czy cokolwiek tej klasy to dobre telefony, ale ich baterie są zwyczajnie o prawie połowę mniejsze i różnica ta będzie odczuwalna. Jednak jest kilka niedociągnięć oprogramowania:w aplikacji YT czasami jest o 0,1-0,2 sek. opóźniony dźwięk względem obrazu - problemu nie ma w przeglądarkach; tryb nocny domyślnej aplikacji aparatu trochę rozmazuje zdjęcia- jest lepiej w trybie Pro i korzystając z zewnętrznych aplikacji... do filmowania sprawdza się A better camera i Open Camera, bo stockowa aplikacja nie pozwala regulować choćby balansu bieli albo ekspozycji, moje przykładowe filmy na moim kanale; dyktafon/nagrywanie dźwięku w filmach działa tylko dla ludzkiego głosu lub.... pstrykania palcami, ogólnie pojedynczych ogłosów- nagranie muzyki czy innych ciągłych głośnych odgłosów tła np. dźwięk z wydechu przez mikrofon tłumiący szum jest praktycznie nierealne. Znam dziesiątki innych opinii polskich i zagranicznych o żywotności ogniwa, moje nie odstają od nich: używam telefon często kilka(naście)godzin pod rząd i codziennie go doładowuję, zatem nie wiem jak jest w trybie umiarkowanego użytkowania ani z zużyciem przy czuwaniu telefonu w kieszeni albo z ciągłą synchronizacją danych jako służbowy telefon, narzędzie pracy, ale tutaj też nie spotkałem się z narzekaniami : Wyniki równoważne 10-13 h na internecie tylko z SIM i do 16-17 h tylko na Wi-Fi SOT(przy minimalnej jasności do 18 da się mieć) to moje wyniki, przy czym używam dość niskich wartości jasności bez potrzeby(w pomieszczeniach do 10%, na zewnątrz pochmurno 20-30%, słonecznie 50-60%) zwykle telefon trzymam w paśmie 30-80% baterii albo szybko o 20-30 % go doładowuję, dlatego mam mało dokumentacji screenshotowej; zużycie na %/h: 3g hotspot 5, aparat 9-11, nawigacja 6-7, filmy offline 6, internet i YouTube Wi-Fi 5,5-6,5 i 3g 6-6,5(czasami), zwykle 7-8, podobne zużycie dla ciągłego przesyłania plików online w tle i przez Bluetooth przy włączonym ekranie, przesyłałem raz przez 2,5h filmy 4K na YT przy odłożonym fonie na Wi-Fi- 8 procent zużyte. Robiąc coś offline (przeglądanie/pisanie tekstów i prezentacji, przeglądanie zdjęć) 3-4% na godzinę. Przez nocne 7-8 godzin ubywa zwykle 1% z jedną kartą sim, 2 z dwiema. Muzyka przy wyłączonym ekranie z obu źródeł i radio na słuchawkach 2 %/h, niestety jest wada softu dla radia na głośniku- skandaliczne zużycie do 12% na h, potwierdzone przez testującego dla innego portalu ten telefon, więc nie tylko mój tak ma. Jasność ekranu 30-40% zwiększa te wyniki do 15-20%, 50-65% jakieś 25- 30%, moje kilkukrotne testy YouTube na pełnej jasności i głośności głośnika na Wi-Fi dawały mi wyniki 8-10 %, czyli o około połowę większe. Ładowanie 2-100 proc. sprawdziłem tylko raz- 2h 10 min to trwało. Do ok.80 % trwało ok. 70 minut, a 80-100 pozostały czas. Moje "doładowania " są zwykle w tempie 12-13% na 10 min, mierzyłem parę razy: 30-66% w 28 minut, 28-62% w 26 minut, 20-70 w 40 minut, 37-70 w 23 min. ; 15-80% w 55 minut.