Wczoraj Apple zaprezentowalo IPhone OS 4.0. No wiec pozamiata jesli chodzi o system w telefonie. Znowu inne firmy beda gonic Apple zeby ich dogonic.
Ty czytałeś chyba tylko nagłówek artykułu pomijając jego zawartość ;p
Ja na daną chwile to apple goni androida, tak uściślając. To oni dodają funkcje dostępne od ponad 2 lat androidzie do swojego, silnie ograniczonego, superowo płynnego systemu do zabawek dla większych dzieci 😉
To co dodali to jest samo gonienie, nic tu nowego nie ma:
multi tasking - w androidzie od początku istnienia // mam to w wiekowym już teraz G1
foldery - tak jak powyżej
ibooks - mnie to nie kręci szczerze, ale na andka jest coś w tym stylu w trakcie realizacji, czytałem gdzieś
full bluetooth support (ipad only) - na andkach 2.1 też działa już w pełni bez żadnych zbędnych akrobacji 😉
desktop widgets (ipad) - tak ja 2 pierwsze (to nie jest chyba część os4 tylko dodatek, ale nie istotne)
jak na mój gust to apple goni andka, jakieś 2 lata w plecy mają ale spoko, niech dzieci pokemonów też dostaną wielozadaniowość, to się szybko przekonają że iphone jest za********e szybki gdy ląduje jeden app na raz tylko. nie bez powodu ta funkcja wprowadzona będzie w ipad, iphone 3gs, resztę pomijają. bo wiedzą że ich super telefon w tym momencie zacznie dostawać po du**e równo, na pewno apple uczyni to tak płynnym jak tylko możliwe jest, ale nie są wstanie tego utrzymać ładując np 3-4 procesy w tle które coś mielą, anie tylko czekają na kolejne wywołanie z pamięcią ram zrzucona zapewne na pamięć rom :/ a tak dokładniej to nie wiem czy to moje przeoczenie czy serio tego nie ma w żadnym z artów o tym, ale tam nie ma nic o możliwości odpalania aplikacji pracujących na stale w tle telefonu. bo ja widziałem jedynie możliwość przełączania otwartych programów i tyle. jeżeli to ma tak tylko działać to pewnie i mulić nie będzie, ale czy to aby na pewno jest taki multitasking o jakim każdy myśli na początku, czy to jest tylko celowe niedoinformowanie, mające na celu zachęcenie do produktu nieświadomego nic użytkownika?
Się okaże jak to będzie wersja stable a nie beta, ale na pewno pomyliłeś się twierdząc że apple jest na czele peletonu. Ja uważam że peleton jest strasznie zwarty w tym momencie i apple nie śpi już spokojnie po nocach, wymyślając nowe super bajeranckie i równie bezużyteczne opcje, tylko myśli co to zrobić aby nie spać w dół tak szybko jak wskoczyło na górę.
P.S. Wiem to off-top jest :/ jestem gotów ponieść konsekwencje swojego wykroczna. Na usprawiedliwienie swojej postawy powiem że jako stary androidmaniac, nie mogłem pozostać obojętny widząc nie po poparte żadnymi faktami oszczerstwa wypisywane na forum (też w formie off-topa 😉).
Pozdrawiam!!!