laik12 0 #1 Napisano 14 Maja 2017 Witam, mam 2 pytania na które nie mogę znaleźć odpowiedzi, a informacje oficjalne nie są wystarczające. Czy mając zablokowany bootloader,naprawdę można znaleźć swoje urządzenie ( konto xiaomi ) i jeśli tak to w jaki sposób to działa ( czy na podobnej zasadzie jak odnajdywanie urządzenia dzięki google - internet )? Czy mając zablokowany bootloader uniemożliwiamy potencjalnemu złodziejowu sprzedanie, używanie, pobranie naszych danych oraz wgranie nowego oprogramowania do naszego telefonu ? Zastanawiam się nad zdjęciem bootloadera w moim note 3 pro kate, ze względu na prawdopodobny brak mozliwosci aktualizacji do androida N, chciałem wgrać Lineage OS. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości co do bezpieczeństwa po odblokowanie bootloadera ? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leonov 11 #2 Napisano 14 Czerwca 2017 Ad. 1 - wchodzisz na stronę i.mi.com , logujesz się na konto micloud i masz opcje jak na foto Ad. 2 - mając zablokowany bootloader oznacza brak custom recovery a to uniemożliwia wgranie innego oprogramowania jak tylko producenta, a to zawsze sprawdzi że telefon jest połączony z innym kontem xiaomi i nie pozwoli na uruchomienie telefonu, taki telefon raczej tylko na części Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach