Witam wszystkich!
Ponieważ brakuje tematu o debrandingu S8 a wszystkie informacje na ten temat są zawarte w różnych postach postanowiłem napisać instrukcję krok po kroku dla wszystkich, którzy chcą mieć czyste XEO...
Ważna informacja... Jeśli ściągałeś/aś wcześniej simlocka kodem bo miałeś np.
telefon z angielskiej sieci to po wgraniu XEO nic się nie zmieni i simlock nadal będzie nieaktywny, więc można wgrywać bez obaw
😉
Oczywiście sposób nie nabija flagi KNOX
Potrzebne Pliki:
1. Odin
2. SamFirm
3.
Smart Switch - Opcjonalnie w przypadku braku sterowników samsung w komputerze (ja nie miałem do s8)
4. Rom XEO (do ściągnięcia przez SamFirm)
Do zdebrandowania softu w wersjiOero 8.0 należy pobrać
najnowszą wersje Odin v3.13.1. (obsluguje pliki Iz.4)
Linki Do Plików:
Spoiler
1. Odin: http://serwer1430565.home.pl/internet/galaxy_s8/odin.zip
2. SamFirm: http://serwer1430565.home.pl/internet/galaxy_s8/samfirm.zip
3. Smart Switch Samsung: http://serwer1430565.home.pl/internet/galaxy_s8/smartswitch.exe
Zaczynamy:
1. Jeśli nie wiesz czy masz zainstalowane sterowniki do swojego telefonu w systemie Windows to proponuję zainstalować najpierw program Samsung Smart Switch dostępny w plikach do pobrania powyżej i po instalacji podłączyć swój telefon do komputera. Po kilku minutach sterowniki od s8 powinny być już zainstalowane.
2. Ściągamy za pomocą programu SamFirm odpowiedni dla naszego modelu ROM w wersji XEO. Dla większości urządeń s8 model to SM-G950F, nieliczne modele pochodzące spoza polskiej dystrybucji mogą różnić się oznaczeniem ostatniej litery.Ustaw Program jak na zdjęciu poniżej a następnie kliknij "Check Uptade" oraz po załadowaniu danych "Download"
Ustawienia SamFirm:
Spoiler
- Po ściągnięciu plikuwypakuj archiwum (otrzymasz 5 plików). Utwórz nowy katalog i skopiuj plik, którego nazwa zaczyna się od CSC. Wklej skopiowany plik CSC w nowym folderze i zmień rozszerzenie skopiowanego pliku z .md5 na .rar a następnie wypakuj powstałe po zmianie nazwy archiwum.
- W otrzymanym wypakowanym folderze znajdziesz plik z rozszerzeniem .pit, którego potrzebujesz
- Uprzedzam pytanie, dlaczego trzeba skopiować plik z nazwą CSC... Oryginału będziesz potrzebował w dalszej części do flashowania.
3.Teraz wypakuj archiwum Odin'a i uruchom program. Można już podłączyć
telefon do komputera (dzięki temu w programie zobaczymy czy został wykryty poprawnie telefon) a jeśli nie to w ciągu kilku minut zainstalują się sterowniki dostarczone wcześniej z programu
Smart Switch
Odin Poprawnie Wykrył Urządzenie:
Spoiler
- Teraz dodajemy pliki z wypakowanego wcześniej ROMa w odpowiednie pola programu ODINtzn. plik zaczynający się od BL w pole BL w Odinie i analogicznie lecimy tak ze wszystkimi polami programu.
Spoiler
- Klikamy zakładkę "PIT" a następnie OK w oknie z ostrzeżeniem, które nam wyskoczy.
Spoiler
- Ładujemy plik PIT w okienku po lewej stronie. Nazwa Pliku PIT: DREAMLTE_EUR_OPEN.pit
Spoiler
- Wchodzimy w zakłądkę "OPTIONS" i zaznaczamy opcję:
- Auto Reboot
- Re-Partition
- F. Reset Time
Spoiler
- Wracamy do zakładki "LOG". Odłączamy
telefon od komputera i wyłączamy
telefon przyciskiem zasilania na obudowie.
- Włączamy telefon w trybie Download Mode poprzez jednoczesne przyciśnięcie trzech klawiszy (POWER + BIXBY+ VOLUME DOWN)
Spoiler
- Telefon włączy się teraz w trybie download i zobaczymy komunikat
Spoiler
- Możemy teraz podpiąć
telefon kablem do komputera (w tej chwili Odin jeszcze nie będzie widział urządzenia) a po jego podłączeniu wcisnąć klawisz Głośności do góry (Volume UP) na obudowie urządzenia
- Czekamy, aż ODIN doda
telefon (w polu "LOG" pojawi się napis ADDED! oraz pojawi się port, do którego jest podłączony telefon)
- Klikamy "START" w Odinie a program zacznie łądować pliki na telefon
Spoiler
- Czekamy cierpliwie, aż wszystko się nagra a w Odinie pojawi się powiadomienie PASS
Spoiler
Teraz telefon uruchomi się ponownie do ekranu powitalnego i należy go skonfigurować według własnego uznania 😉
Czasami na ekranie powitalnym może pojawić się komunikat o konieczności wykonania RESETU urządzenia, oczywiście zgadzamy się na to.
U mnie się pojawił, ale nie zdążyłem doczytać bo przez przypadek wcisnąłem reset :/ Ma to jakiś związek albo ze zmianą CSC albo ze zmianą karty operatora. Mój telefon był z angielskiej VODAFONE i simlok był ściągany kodem a używam karty z PLAYa. Nie mniej jednak po RESECIE, którego domagało się urządzenie wszystko działaprawidłowo i nie wyskakują już żadne komunikaty 😉
4. Kolejny krok nie jest konieczny, ale ja zawsze po nagraniu wszystkiego na nowo robię jeszcze Full Wipe
🙂Mam wtedy pewność, że wszystko gra jak należy a robię to już z przyzwyczajenia bo wiem, że w taki sposób nigdy nie miałem żadnych problemów z nowym ROMem.
- Wyłączmy
telefon przyciskiem na obudowie
- Włączamy telefon w trybie RECOVERY kombinacją klawiszy (POWER + BIXBY + VOLUME UP)
Spoiler
- Zjeżdżamy klawiszem głośności i wybieramy przyciskiem POWER Opcję Wipe Data/Factory Reset
- Wybieramy teraz klawiszem głośności opcję REBOOT SYSTEM NOW i zatwierdzamy przyciskiem POWER
- Telefon uruchomi się ponownie a my cieszymy się XEO bez śmieci operatora 😉
Nie odpowiadam za wszelkie uszkodzenia telefonu. Wszystko robisz na własną odpowiedzialność jak zawsze 😉