jarek16x 0 #11 Napisano 29 Listopada 2017 Witam mam pewnie problem z dokończeniem instalacji Rooma. instalowałem twrp odinem i wszystko się powiodło tzn telefon się uruchomił ponownie, wiec go wyłączyłem by zainstalować SuperSU lecz po kombinacji klawiszy VOL+ home i power wywala niebieski ekran jak w standardowym telefonie, zamiast Bootloadera TWRP i nie mogę zainstalować tam SuperSU. Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu dodana zawartość OK problem rozwiązany należało nie dopuścić do ponownego uruchomienia telefonu tylko od razu wejść w tryb debugowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nomad89 0 #12 Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Witam serdecznie, Na wstępnie zaznaczę, że jestem totalnym laikiem więc moje pytania mogą wywołać u Was uśmiech na twarzy ale licze, że tak nie będzie Mój tel to - Samsung Galaxy a5 2016 SM-A510F Pilnie potrzebuje "odzyskać" wiadomość SMS sprzed około 4 miesięcy. Naczytałem się, że najlepszą opcją jest program dr fone. Próbowałem go użyć, ale wyskoczyła mi informacja (nie zapamiętałem dobrze treści) ale failed device i było to podczas ściągania jakiegoś programu. Telefon udało mi się uratować kombinacją klawisza power, home i zmniejszenie głośności. Z tego co widzę, żeby cokolwiek odzyskać mój tel musi być zrootowany. Nie znam się na tym ale jeśli dobrze myślę, to można wykonać prosty root poprzez program w kompie bez zmiany romu. W skrócie - zależy mi aby zrobić root, który NIC mi nie usunie, tzn ani kontaktów, ani smsów, ani aplikacji itd. Z tego co czytałem jest to root bez zmiany romu tak? Czy w związku z tym polecacie jakiś konkretny, ŁATWY programik do tej czynności? A może niepotrzebnie się łudzę i nic sie nie da odzyskać? Będę mega wdzięczny za pomoc i z góry dziękuję Edytowane 8 Listopada 2018 przez melis Połączono z istniejącym tematem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzidexx 2905 #13 Napisano 7 Listopada 2018 Nie ma i nigdy nie było możliwości odzyskania wiadomości. Nowy plik nadpisuje stary. Opis root jest w "romy i modyfikacje" twojego modelu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nomad89 0 #14 Napisano 7 Listopada 2018 Dziekuje Ci za odpowiedź. W takim razie ten program kłamie? Nie ukrywam, że stare kontakty w książce tel. lub rejestr wykonanych połączeń sprzed tych kilku miesięcy też by mi tyłek uratował... Warto zatem robić root? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzidexx 2905 #15 Napisano 7 Listopada 2018 Ja osobiście nie wierzę w takie operacje. Root i twrp mam praktycznie zawsze - używam raczej aby robić pełen backup niż coś odzyskiwać. @up 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nomad89 0 #16 Napisano 7 Listopada 2018 Ale może chociaż odzyskam część kontaktów. Już sam nie wiem. Patrzyłem na te romy itd ale nic z tego nie rozumiem. Prosiłbym o informacje czy jest sposób na to żebym TYLKO zrobił root telefonu, bez zmian softu, usunięcia danych i aplikacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzidexx 2905 #17 Napisano 7 Listopada 2018 Zdaje się, że ktoś miał identyczny problem. Możesz go spytać. https://forum.android.com.pl/topic/324624-root-dla-a510f-nougat-70/ @nomad89 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AlexZero 0 #18 Napisano 30 Marca (edytowane) Cześć, z góry przepraszam jeśli dodałem post w nie odpowiedniej kategorii. A wiec posiadam telefon samsung A5 2016 chciałbym zrobić root niestety nie wiem, od czego zacząć, a poradniki z youtube nie jaśnie pokazują nie chciałbym uszkodzić telefonu wgrywając coś nie na ten model tel. czy coś prosiłbym o pomoc jak zrobić root aplikacje na tel? Tak zwane one click root nie rotują pozostaje coś z komputerem flashować Czy muszę mieć coś wcześniej włączone? Jakieś debug i oem? Nie wiem co z bootloaderem nie wiem jak sprawdzić na samsungach Poniżej wszystkie informacje na temat tel. chciałbym bezpiecznie zrobić ten proces. Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie dziękuje za każdą pomoc. SM-A510F Wersja systemu Android 7.0 Wersja modemu A510FXXU5CRA3 Numer wersji NRD90M.A510FXXS5CRD1 Wersja Knox Knox 2.8 Edytowane 30 Marca przez melis połączyłem z istniejącym tematem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
melis 910 #19 Napisano 30 Marca @AlexZero W opcjach programistycznych włączasz odblokowanie OEM. Następnie należy Odinem wgrać custom recovery, tzw TWRP. Z jego poziomu, zainstalować plik SR5-SuperSU. Twrp oraz superSu w załączniku. SR5-SuperSU-v2.82-SR5-20171001224502.zip recovery.tar.md5 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AlexZero 0 #20 Napisano 31 Marca @melis mógłbyś mi trochę jaśniej napisać Gdy pobiore te pliki to mam wgrać twrp ,ale co ma kliknąć w tym odin żeby mi zainstalował twrp i co z bootloaderem słyszałem że jak zablokowany to cos się może stać. Proszę o rozwinięcie odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach