Do może jeszcze ja wtrącę swoje 3 grosze...
Po długim użytkowaniu Nokii E51, zapragnąłem czegoś bardziej "internetowego". Po krótkich (niestety, jak się okazało, za krótkich) poszukiwaniach zdecydowałem się na HTC Diamonda 1 (HTC dlatego, że kumpel ma i są one po prostu świetnie wykonane, Samsungi i inne mnie zupełnie nie przekonują po wcześniejszych doświadczeniach-choć pewnie wiele się zmieniło). Diamond jest na WM, ma mnóstwo aplikacji biznesowych właśnie - ale są albo niepoprawnie działające, albo muszę mieć 3 osobne, żeby obsłużyć np. kalendarz. HTC dawało nakładkę na windowsa TouchFlo3D, która poprawiała nieco wszystko, ale to i tak było nie to. Nokia E51 miała lepszy soft.
Ale dałem szanse jeszcze Magicowi, bo udało mi się tanio go dorwać, poza tym, lubię nowe technologie. 🙂
Ja Ci polecam Magica - jest świetnie wykonany, ekran działa super (nie testowałem zimą - więc nie wiem, jak wtedy sprawa wygląda), bez większych problemów wgrywasz ten soft, jaki chcesz. Choć ja zostałem na 1.5+SenseUI, bez Sense to już nie byłoby to samo; kalendarz jest imho świetny - to, że się synchronizuje, jest genialnym ułatwieniem!
Maile ściągam z 2 skrzynek - gmaila i wp.pl, gmail bez żadnych opóźnień, drugą pocztę można ustawić jak często ma sprawdzać (i trzecią, i czwartą - dodajesz tyle kont ile chcesz).
Internet też działa bardzo dobrze - najlepiej, jak do tej pory miałem okazję widzieć; na potwierdzenie - odkąd mam Magica, do dziewczyny w orange piszę tylko za pośrednictwem strony sms.orange.pl - wchodzę, ładuje się, piszę smsa i wysyłam. Wychodzi taniej niż sms ze środków z konta.
Załączniki pobiera, wyświetla i edytuje bez problemów. Przynajmniej najpopularniejsze formaty.
Ostatnia kwestia - bateria. Tutaj kompletnie się nie zgodzę z kolegą posiadającym G1 - może to kwestia telefonu, ale mi magic trzyma SPOKOJNIE 3-4 dni, przy kilka połączeniach, smsach z netu, odbieraniu i wysyłaniu maili, cały czas włączony internet (ale nie po 3G - w wersji 2G, czyli wolniejszej, ale oszczędzającej baterię, imho nie potrzeba szybszego netu zbyt często...), czasami tylko jak gram w pokera, to przechodzę na WiFi (w domu oczywiście).
Kompletne zaskoczenie dla mnie, po doświadczeniach z Diamondem.
Jak dla mnie wadą jest tylko brak oficjalnych aktualizacji (ponoć 1.5 jest już przestarzały i nie ma na niego aplikacji już zbyt wiele) i Market właśnie. Po początkowej fascynacji tym rozwiązaniem, korzystam tylko z najpopularniejszych aplikacji, nie dla mnie te wszystkie dziadostwa tam. 🙂 Ale to już specyfika marketu, appstore to przecież to samo, co kto lubi.
Mam nadzieję, że dałem Ci jeszcze do myślenia. 🙂