asik184 Witam :-) w moim G2 zaczął zle wskazywac kompas- nie kieruje sie na północ przy obrocie telefonu. G2 nie rootowany na oryginalnym sofcie. Kompas nie działa w zadnym z programów - gps status itd. pozdrawiam //Krzysiec: Przeniosłem temat do działu Twojego telefonu. Poprzednio zamieściłes go w dziale HTC Magic.
eighthzone Nie wiem jaka jest przyczyna ale mój też źle wskazuje od czasu do czasu. Używam Orienteera
dajkamjenia Według mnie przyczyny mogą być 3 : 1. Kompas jest rozkalibrowany i wystarczy go na nowo skalibrować (np przy pomocy aplikacji "Compass") 2. Możliwe że jakiś przedmiot metalowy lub magnes zakłóca pole i przez to źle wskazuje (np zegarek, klucze itp) 3. Coś sie popierdzieliło i może pomoże reset do ustawień fabrycznych
keczup7 2. Możliwe że jakiś przedmiot metalowy lub magnes zakłóca pole i przez to źle wskazuje (np zegarek, klucze itp) Toż to kompas cyfrowy metal na niego nie wpływa:) Witam :-) w moim G2 zaczął zle wskazywac kompas- nie kieruje sie na północ przy obrocie telefonu. G2 nie rootowany na oryginalnym sofcie. Kompas nie działa w zadnym z programów - gps status itd. pozdrawiam Może się bieguny ziemi przestawiły?:>
dajkamjenia Toż to kompas cyfrowy metal na niego nie wpływ Kurcze w takim razie kosmici rozregulowali mi kompas ?! :o ... Keczup7 sprawdź zanim coś napiszesz ...
asik184 Zielony jestem całkiem w temacie. Czy reset do ustawień ( chyba gdzies o tym czytałem jak to zrobić) skasuje mi wszystko na karcie, programy w telefonie, adresy itd....?
chosen_one Czy reset do ustawień ( chyba gdzies o tym czytałem jak to zrobić) skasuje mi wszystko na karcie, programy w telefonie, adresy itd....? Z karty Ci nic nie zniknie, reszta zostanie usunięta. Kontakty przenieś przez HTC Sync do Outlooka
franek1234 Toż to kompas cyfrowy metal na niego nie wpływ No to na jakiej zasadzie działania opiera się kompas cyfrowy, jeśli nie na wykorzystaniu naturalnego pola magnetycznego Ziemi? Oświeć nas. :]
Bober! Franek, jeżeli uważasz,ze masz wbudowany KOMPAS MAGNETYCZNY w telefonie to brawo brawo brawo xD
franek1234 Ehhh, pojęcia nie macie a kłócić się chcecie. Kompas cyfrowy, to nic innego odpowiedni sensor magnetyczny (zastępuje igłę magnetyczną) wraz z przetwornikiem A/C. Całość opiera się o NATURALNE POLE MAGNETYCZNE ZIEMI. Jakiekolwiek zakłócenia tego pola (magnesy, ogólnie magnetyki) powodują błędne działanie kompasu. Spróbuj przystawić włączony kompas w swoim telefonie do jakiegokolwiek głośnika z magnesem. Zaczął wariować? Wyskoczył jakiś error? W tym samym programie sprawdź sobie jaka jest wartość pola mag. w miejscu znajdowania się telefonu. Ile mikro Tesli?
majczu Oczywiście, że Franek ma rację. Myślicie, że jak działa aplikacja Metal detector?? Jak zbliżasz telefon do metalu informuje nas sygnałem., że wykrył metal. Dzieje się to dzięki kompasowi.