Skocz do zawartości
borowa1212

Telefon łączy się z routerem ale brak dostępu do sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim po kilku dobrych latach ;)

Zwracam sie do Was z prośbą o pomoc, przy temacie, przy którym najstarszym Indianom zsiwiały już włosy.

No więc, temat tyczy się S3-ki z którą szlag mnie już trafia, ponieważ przeinstalowałem romy już ze 4ry razy (m.in.: Omega V6, 2x stock z sammobile i brandowany z Orange od Was ;) thx Szewcu72)

Ale dalej, telefony mam 2, każda z córek ma swoją S3-kę i jednej działa Wi-Fi drugiej już nie.

Kombinacja *#0011# i włączenie czy wyłącznie power save nie bangla, po prostu nic nie daje.

Router z którym próbuję się łączę to TP-Link Archer C50, i co ciekawe, telefon łączy się na 2,4 i 5 GHz, jednak po połączeniu i wyświetleniu informacji że połączono internetu jak nie było tak nie ma.

Od wczoraj ppoł szukam rozwiązania, i znaleźć go nie potrafię.

Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że kiedy udostępnię Wi-fi z np: mojego telefonu to ta S3-ka łapie go bez problemu i dostęp do sieci ma, jednak dlaczego 2ga taka sama, z tym samym romem, na tym samym radiu i całej reszcie bez problemu łączy sie z siecią przez ten sam router?

Jeżeli ktoś z Was byłby w stanie mi pomóc będę bardzo wdzięczny, ponieważ na routerze zmieniałem już hasła, wyłączałem hasło, zmieniałem ilość znaków hasła itd itp. Ostatnia rzecz jaka mi została to zmiana oprogramowania routera na TT-WRP albo OPN-WRT czego za bardzo robić nie chcę, a w tym wypadku pozostaje mi wymiana routera na inny ;) tylko jaki ??

Będę wdzięczny za pytania (może one nasuną mi właściwy trop, sugestie, bądź cokolwiek, co przybliży mnie do rozwiązania tej zawiłej kwestii).

Pozdrawiam Michał

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć ponownie,

Nikt nie był w stanie mi pomóc, ale w końcu znalazłem przyczynę takiego stanu rzeczy i jej rozwiązanie.

Mam nadzieję że jeżeli ktokolwiek trafi tutaj kiedyś i znajdzie niniejszego posta, szybciej upora się z problemem.

Tak jak pisałem wcześniej, telefony były idealnie takie same, ale ..... jeden z nich - ten który nie łączył się z routerem był z roku 2012 drugi łączący się bez problemu z 2014.  Nie mam pojęcia czy dokonano jakiejś zmiany inżynierskiej na płycie głównej, ale wygląda na to że tak.

Jeżeli chodzi o rozwiązanie problemu - po wielokrotnym flashowaniu co najmniej kilku ROM-ów wziąłem się za router.

To co mnie zainteresowało najbardziej to propagacja sieci w określonym typie. Mój router, jak już wcześniej wspomniałem Archer C50, miał niestety tylko propagację mix, co właśnie było tym problemem. Po wymianie routera na inny posiadający wybór konkretnego typu sieci telefon bez problemu połączył się z siecią.

Więc rozwiązanie jest niezmiernie proste - jeżeli w waszych urządzeniach macie możliwość przełączenia sieci możecie rozwiązać problem w sekund, jeżeli jednak nie, musicie zakupić router w którym taka możliwość występuje. Zmiana romów, czy też oprogramowania NIC NIE DAJE.

3majcie się ciepło ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.