1) czy on potrafi określać pozycję tylko na podstawie GPS ?
Locale określa lokalizację na podstawie:
- nadajników sieci komórkowej
- sieci WiFi
- danych z GPS
Jeśli chodzi o WiFi to potrafi sam je sobie włączyć natomiast, żeby skorzystał z GPSu to Ty musisz go włączyć w ustawieniach lokalizacji w telefonie.
Poza tym można określać położenie telefonu za pomocą pluginów. Np. jeśli jesteś w zasięgu sieci WiFi o nazwie x tzn., że jesteś w domu, albo jeśli poziom sygnału sieci WiFi x jest większy niż 80%, a poziom sygnału sieci y jest większy niż 50% to jesteś w pracy. Ja używam jeszcze innego pluginu, a mianowicie energy-saver Location. Można w nim przypisać do poszczególnych lokacji nadajniki GSM. Czyli jeśli program wykryje, że korzystasz z nadajnika A i B tzn, że jesteś w domu. Może nie jest to tak precyzyjne jak inne metody ale ma dwie zalety. Po pierwsze nie pochłania dodatkowej energii jak WiFi i GPS, a po drugie nie rozłącza transferu danych 2G/3G jak to robi każdy sposób określania położenia na podstawie WiFi.
2) czy wykorzystuje tylko google maps ?
Z tego co wiem to tylko Google Maps.
3) czy są jakieś inne programy tego typu ?
Jest jeszcze Setting Profiles. Ma dość duże możliwości ale nie ma dla niego pluginów, które są ogromnym atutem Locale.
Osobiście długo nie mogłem się zdecydować, na jeden z tych programów. Końcowo wybrałem Locale ze względu na pluginy, dzięki którym naprawdę bardzo skomplikowane ustawienia i zachowania telefonu można kontrolować. Program jest na tyle dobry, że się szarpnąłem i kupiłem go zamiast piracić. Można go nabyć na stronie domowej za pośrednictwem PayPal.