Skocz do zawartości
szamcia.56

[Rozwiązany] Nie działa Ambient Display OP6

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam,

     

    Mam problem z niedziałającym Ambient Display na OP6 (nie chodzi mi o AoD bo tego nie posiada OP6).

    W ->Ustawieniach jest opcja ->Wyświetlacz, po wejściu w nią mamy zakładkę ->Ambient Display z podpisem "Wybudzaj wyświetlacz przy podniesieniu". U mnie po jej dotknięciu telefon wraca do panelu Ustawień (czyli do początkowego/głównego panelu ->Ustawienia). Po ponownym wejściu w ->Wyświetlacz i ponownym dotknięciu ->Ambient display nic się nie dzieje (kilkukrotne dotknięcie opcji wyrzuca okienko z opisem że program nie działa i co chcę zrobić: 1. Zamknąć czy 2. Zaczekać aż zacznie działać). Opcja wybudzania przy podnoszeniu nie działa, ekran telefonu pozostaje czarny. Nie wiem czemu tak się dzieje i nie znalazłem żadnego wytłumaczenia na forum xda-developers.

     

    Posiadam telefon OP6 8bg/128gb A6000. Telefon pracuje pod Androidem 9.0.3 i być może to jest problem. Co prawda nie ma tej wersji jako oficjalnej na stronie OnePlus (są wersje: Beta10 i oficjalna 9.0.2), ale na xda-developers jest wersja 9.0.3 i jest ona uznana jako oficjalna. Taką też zainstalowałem (choć z małymi problemami, które zakończyły się tzw. brickiem i ratowaniem poprzez MsmDownloadTool. Wcześniej działał pod Beta9 i nie było żadnego problemu z opisywanym Ambient Display, ponadto działał Stereo Speaker Mod (moduł Magisk-a), który w chwili obecnej też nie działa i nawet go nie instalowałem.

    Tak wcześniej jak i teraz telefon był i jest zrootowany, są twrp (blu_spark 9.91), Magisk 18.0 oraz kernel blu_spark_r65, ponadto kilka modułów oszczędzania baterii typu LKL, Universal DMS Doze, Tomatot Debloater 2.3 w wersji Light, kilka modułów audio (V4A, Sauron, Call Rec.), ale nie sądzę, aby one miały wpływ ponieważ je wyłączyłem w Magisku i kolejno sprawdzałem czy Ambient działa. Brak reakcji.

    Rozwiązanie połowiczne, które znalazłem to zainstalowanie w Magisku modułu OP_AlwaysonDisplay_enabler, który przywraca AoD, znane z wcześniejszych wersji telefonu OP. U mnie to zadziałało, całe szczęście, bo Ambient Display jest tylko wtedy, gdy telefon podniosę i tylko to (jest zegar, powiadomienia, zużycie baterii). Niestety oczywiście nie mogę niczego ustawić bo dostępu do tych opcji nie mam. Co więcej widzę kawałeczek tapety od górnej krawędzi telefonu do poziomu notcha. Od notcha jest już normalnie. Widzę też, że przy wyświetlaniu tego częściowego, nazwijmy to Ambient Display, telefon dostaje potężnego laga - tapeta jest ruchoma Burning Wallpaper, ogień się zatrzymuje (zmiana tapety na normalną z biblioteki OP niczego nie zmienia).

    Za Ambient odpowiada zdaje się com.oneplus.aod. Zainstalowałem jeszcze raz tę aplikację z https://www.apkmirror.com/  (trochę się bałem, bo 2 dni temu uaktualniłem OnePlus Lauchera do 3.2.0 stamtąd i ledwo odzyskałem kontrolę na telefonem, udało mi się odinstalować aktualizację, bo lagi były potężne, że nie mogłem czegokolwiek zrobić). Nic to nie dało.

    Jeśli ktoś wie jak temu zaradzić to prosiłbym o radę. Może rozwiązaniem jest powrót do wersji 9.0.2? Tego nie sprawdzałem, pytanie też czy z najnowszej wersji wraca się do starszej wersji androida standardowo jak w drugą stronę? Gdzieś to czytałem na xda-developers, ale nie mogę znaleźć.

     

     

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    kubatm

    Wrzuć mu od razu Open Beta 10, nie ma sensu bawić się w stable. Najlepiej wrzuć przez Uaktualnienie lokalne a twrp i root zrób od nowa.

    Wysłane z mojego 1+6 przy użyciu Tapatalka

    • Piwko! 1

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    meilbox

    U mnie na 9.0.3 AD działa normalnie , rozniez root i magisk 18 plus kilka modów (stereo, call rec). Problem jedynie występował gdy wgrałem mod na aod ale dla wersji 9.0.2 (ob cnie nie działa) . Obstawiam że któryś dodatek odpowiedzialny za baterie , dooze.... coś blokuje...

    • Piwko! 1

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Napisano (edytowane)

    Problem został rozwiązany.

    Nie podam dokładnie co odpowiadało za brak Ambient Display, więc napiszę co zrobiłem.

    Zrobiłem dirty flash, czyli na wersję 9.0.3 sflashowałem wersję 9.0.3, oczywiście poprzez twrp, potem twrp.zip i do reboot systemu. System bez roota i oczywiście Ambient D. działa, potem boot do twrp i install magisk, reboot i Ambient D. już nie działa. Oczywiście jądro blu_sparka po drodze też flashnąłem. Odinstalowałem więc LKT (wczesniej źle napisałem) i Universal DMS Doze oraz ten moduł OP_AlwaysonDisplay_enabler. Tomatot Debloater 2.3 instaluje się jako skryp w twrp, nie przez magisk. Po odinstalowaniu tych 3 modułów (wcześniej te 2 pierwsze tylko wyłączyłem w magisku, bez odinstalowywania) AD zaczął normalnie pracować. Zainstalowałem i LKT i DMS Doze, za każdym razem sprawdzając czy AD działa.

    Ponadto w twrp zainstalowałem Tomatot Debloater 2.3 już dla Androida 9.0.3, dzisiaj przygotowane przed 12.00. I tutaj też okazało się, że może to być problemem. Napisałem, że zainstalowałem w wersji Light, dzisiaj patrzę w kompa (gdzie mam katalog z wszystkimi rzeczami, które wrzucam na telefon, a tam widnieje Tomatot Debloater-OOS-Extreme-2.3.zip. Nie wiem jak to zrobiłem, bo chciałem zainstalować wersję Light, a mam w kompie wersję Extreme więc pewnie i w telefonie była wersja Extreme. Niestety tego już nie sprawdzę, bo zorientowałem się po wszystkim. Tym razem na pewno flashowałem wersję Light. Jest jednak prawdopodobne, że te 3 moduły nie mogły się pogodzić, ale który z którym i jak nie jestem w stanie wytłumaczyć.

    Co do drugiej sprawy to Sauron III z 1 stycznia wraz z V4A (FX, HiFi czy ta najnowsza 2.6.0.6) oraz OP6 Stereo Mod v7 czy v8 nie działają razem. Co więcej gdy zainstaluję na koniec Audio Mod. Library to w ogóle nie mam dzwięku np. w Spotify czy dzwięku telefonu gdy ktoś dzwoni a mam w takiej aplikacji jak "Odgłosy natury" (jedyna która gda). Jeśli np w kolejności Sauron, Stereo Mod,  AML i na koniec V4A to dzwięk jest tylko z głośniczka, ale tzw. stereo nie ma. Tutaj problemem chyba jednak jest Sauron.

    Meilbox może podaj swoje mody audio albo sprawdz u siebie taką konfigurację: Sauron III, V4A, Stereo Mod, Call Recording, AML, miałem jeszcze Audio Compability Patch, ale raczej niepotrzebny.

    Tak czy inaczej dziękuję za pomoc.

     

    Edytowane przez Smykoo
    Informacja na PW pkt. 3.10 regulaminu - podziękowanie, jest system “piwny”.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    skolsiwo

    @szamcia.56 a nie miałeś czasem włączonego "oszczędzania baterii"? Bo wtedy nie włącza się ambient display.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Nie, to Tomatot Debloater-OOS w wersji Extreme usuwa ambient display i to ten skrypt spowodował zamieszanie. Wersja Light, którą potem zainstalowałem rozwiązała ten problem.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.