Skocz do zawartości
kiperos

Zabezpieczenie urządzenia przed factory reset przez recovery

    Rekomendowane odpowiedzi

    kiperos

    Hej,

    Jakiś czas temu przez 'problemy' z baterią mojego S10e postanowiłem zrobić factory reset i byłem w szoku, że przyszło mi to tak łatwo. Wyłączony telefon bez problemu wszedł w recovery, bez problemu wymazałem dane i mogłem od nowa konfigurować urządzenie... Można się przed tym jakoś zabezpieczyć? Chciałbym się uchronić przed sytuacją, że po zgubieniu telefonu ktoś sobie go od ręki wyczyści i skonfiguruje na nowo. Oczywiście do wyłączenia telefonu trzeba podać kod, ale również wystarczy rozładować urządzenie aby się wyłączyło i żeby wlączyć w trybie recovery. 

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    dzidexx

    Konta Google/Samsung + hasło/a(tego samego co było przed resetem) nie musiałeś przypadkiem dodać zanim konfiguracja się zaczęła?

    @kiperos

    dodana zawartość

    Ps.

    Wyłączenie/zablokowanie resetu w recovery jest oczywiście niemożliwe.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    jeronimo
    47 minut temu, kiperos napisał:

    bez problemu wymazałem dane i mogłem od nowa konfigurować urządzenie... Można się przed tym jakoś zabezpieczyć? 

    Kolego ale ponownie konfigurując urzadzenie wpisywałeś swoje konto google na którym jest zarejestrowany telefon i tak dalej.

    Gdybyś wpisał inne konto to zapewne system pytałby najpierw o pierwotne konto google. To jest własnie zabezpieczenie.

    Samo to że wejdziesz do trybu recovery i wyczyscisz telefon to małe pikuś.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    kiperos

    Telefon był jak nowy. Standardowa konfiguracja jak po wyjęciu z pudełka. Na pewno trzeba zalogować się na to samo konto co przed resetem? telefon pamięta cos takiego po formacie?

    Edytowane przez kiperos

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    jeronimo

    Jeśli po zakupie uruchamiając po raz pierwszy telefon wprowadzaleś dane do konta google oraz do konta samsung to napewno.

    Możesz spróbowac czy bedziesz mogł zalogować sie na zupełnie inne konto uruchamiajac go po zrobieniu factory reset i sie przekonasz.

    Powinna byc informacja o podaniu konta pierwotnego.

    • Piwko! 1

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x