Mam taki mały problem z HTC Magic. Wszystkie funkcje telefonu działają idealnie, jednak jest jeden wyjątek - Funkcja telefonu. Po włożeniu karty sim do telefonu, na zablokowanym ekranie pojawia się obrazek karty sim z krzyżykiem, pod obrazkiem jest napisane "Brak usługi" i "tylko połączenia alarmowe". Wskaźnik poziomu zasięgu jest pusty, przekreślony. W informacjach o telefonie jest napisane:
Sieć: nieznany
Siła sygnału: 0 dBm 0 asu
Typ sieci komórkowej: unknown
Stan usługi: nie działa
Stan sieci komórkowej: Rozłączona
Zaznaczenie "Używaj tylko sieci 2G" nic nie daje.
Gdy wybieram którąkolwiek sieć z menu: ustawienia -> Sterowanie bezprzewodowe -> Ustawienia sieci komórkowej ->Operatorzy sieci -> wyszukaj sieci
Pojawia się komunikat "Karta SIM nie pozwala na połączenie z tą siecią."
Zmieniałem karty SIM by sprawdzić, czy inne działają - na 5 różnych kart SIM efekt był ten sam, więc to nie wina karty SIM tylko coś z telefonem. Resetowałem do ustawień fabrycznych i nic.
Magic nie był rootowany, ma zainstalowany standardowego androida od Orange, doinstalowałem oficjalnego upgrade od Orange, który dodał Sense UI. Telefon kupiłem jako nowy w lutym, a aktualizację od orange wgrałem dwa dni po jej wydaniu na stronie orange.pl. Wszystko było ok aż do piątku (tj. 30 kwietnia 2010) - z telefonem nic nie wyprawiałem, wyciągnąłem go z kieszeni i już był w stanie jaki opisałem wyżej.
informacje dodatkowe:
32A
HBOOT-1.76.0009
RADIO-6.35.08.29
Czy ktoś się już spotkał z czymś takim? Może ktoś ma pomysł czym to jest spowodowane?
PS:
Myślałem że to coś z softem więc postanowiłem, że go zrootuje i wgram wyższe RADIO.
Niestety. Przez wersje 1.76.0009 nie mogę bootować fastbootem bo wyskakuje komunikat w konsoli
downloading 'boot.img'... FAILED (remote: not allow)
System ArchLinux 64bit.