Siema. Kupiłem używany HTC Dream jakoś 3 tygodnie temu. Tuż po zakupie zaczęły się dziać dziwne rzeczy, gubił mi zasięg i musiałem wyjąć i np przeczyścić SIM, potem całkowicie straciłem już zasięg i pomagało wsadzenie innej karty ale tylko na godzinkę albo niewiele dłużej. G1 był na fabrycznym sofcie nic nie kombinowany, po kilku próbach wiadomo jak to nowicjusz, udało mi się wgrać Donuta by Laszlo tego najnowszego i przez prawie tydzień miałem normalnie zasięg na swojej karcie bez kombinacji. Wyjechałem na wieś gdzie Play zawsze zanikał i nawet jak wróciłem do miasta to nadal niemam już zasięgu i chwilowo pomaga zmiana karty SIM na inną nawet też z Play. Przy próbie ręcznego połączenia się z siecią ręcznie (do swojego Play) wyskakuje komunikat: "Karta SIM nie pozwala na połączenie z tą siecią". Męczę się już z tym jakoś tydzień i zdążyłem już: Zmienić radio na najnowsze dla G1, wgrać kilka razy Donuta od nowa, kombinować z wipe-ami, wymienić kartę SIM u operatora na nową, kombinować z ustawieniami roamingu i 2g-3g, tryb samolotowy.
Teraz sytuacja jest taka: SPL nie ruszany, recovery CyanogenMod v1.4 + JF, ROM Donut v2 by Laszlo, radio 2.22.23.02.
Teraz najlepsze: Informacje o telefonie: nr tel nieznany, siec nieznany, siła sygnału -89 dBm 12 asu i się zmienia zależnie od położenia G1, typ sieci komórkowej nieznany, stan usługi nie działa, roaming brak roamingu, stan sieci kom rozłączona, imei 358280011461..., imei sv 02, reszta raczej nieważna.
Nie mam żadnych APN-ów (nie wiem czy są konieczne jeśli jakiś czas łączył a też ich nie było)
Teraz podejrzenia: 1) dziwnie działająca u operatora blokada IMEI, 2) soft jakiś dziwny chociaż u kolegi na tym samym leci jak burza 3) hardware.
Sytuacja: mam gwarancję na 5 miesięcy od sprzedawcy gsm u mnie w mieście z czego 4 miesiące mi zostały, kupiłem go wyjątkowo tanio gdyż rzekomo jedyna wada to brak klapki na baterie (kupiłem tą podwójną baterię 2200mAh i działa i dali klapkę większą, nie polecam bo dużo dłużej nie trzyma chyba że muszę zrobić wipe battery stats ale w moim rec tego nie ma), ładowarka zastępcza 700mA. Ten koleś co kupiłem u niego G1 to prowadzi jakiś jakby mały serwis gsm na pasażu i wątpie żeby on coś poradził poza zwrotem kasy jak mu wkrece ze to wina IMEI i ze to kradzione dlatego niedał reszty rzeczy czyli ladowarki sluchawek a nawet klapki...
Bardzo Proszę o pomoc kogoś kto bardziej w tym siedzi
a ja spróbuje wgrać inny rom potem może recovery ale to już dla wyczyszczenia battery stats (chyba że wystarczy komenda to również poproszę) PS. widziałem wątek o magicu i stąd moje obawy o IMEI.
Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o Pomoc.