Tutaj możemy sobie podyskutować na temat nowej funkcji czatu RCS w Wiadomościach.RCS to nic innego jak klon od Apple iMessage.
Samsung w swojej aplikacji do Wiadomościma wprowadzić funkcję czatu RCS i ma to być niezależna usługa bez udziału operatora. Kiedy to nastąpi nie wiadomo, nadal Samsung prowadzi rozmowy z Google.
W Polsce usługa RCS już działa, musimy tylko pobrać aplikację wiadomości od Google:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.messaging&hl=pl
Usługa ta zależy od Twojego Operatora!
Co zrobić aby ją uruchomić?
1. Pobieramy aplikację.
2. Odpalamy i od razu ustawiamy jako domyślną.
3. Czekamy kilkanaście sekund (tak było u mnie) aż aplikacja sama nam zaproponuje czy włączyć funkcję czatu (RCS).
4. To wszystko. Możemy cieszyć się klonem iMessage z iOS 😃
ad 3. Jeślito nie nastąpi to wchodzimy do> menu > ustawienia > Funkcja czatu i sprawdzamy czy mamyto już aktywne. A jeśli nadal nie jest aktywne to jeszcze Twój Operator jej nie uruchomił i musisz czekać.
Ps: jeśli używasz dwóch kart SIM to jedna musi być ustawionajako domyślna do rozmów i internetu.
Jeśli chodzi o mnie to mój telefon to Galaxy S9+. Operator to NJU (Orange) i jak widać poniżej działa.
Spoiler
Uwaga!
Wiadomości Google RCS nie są szyfrowane end to end jak ma to iMessage (Apple).Wszystkoco wysyłasz lądujenaserwery Google. Google się zarzeka że jak wysyłamy wiadomości to gdy taka trafianaserwer to jestod razu usuwana. Hmm... (?)