czy komuś udało się zrootować Era G2? ja właśnie chcę spróbować bo potrzebuję obsługi odbioru przez BT koniecznie. Byłbym wdzięczny za info który tutorial zadziała na G2
Da sie, ale nie jest to banalnie latwe, jak moglo by sie na pierwszy rzut oka zdawac. Przede wszystkim Era G2 ma wersje softu z pewnymi zabezpieczeniami, wiec jedyna skuteczna metoda, to metoda Goldcard. Wiem, bo sam przez absolutnie *wsyzstkie* propozycje zrootowania przeszedlem i wszystkie okazaly sie fiaskiem, az do momentu zastosowania metody Goldcard. Przede wszystkim upewnij sie, ze masz sterowniki zainstalowane tak, ze i po podlaczeniu po prostu do komputera i w recovery mode - w obu!! - telefon przez windows jest rozpoznawany jako "My HTC". Jesli bedzie to konieczne (u mnie bylo) to w obu wypadkach nalezy zainstalowac te same sterowniki. U mnie komputer widzial telefon normalnie, ale gdy byl podlaczony i wlaczalem go w recovery (domyslne recovery, a nie zflashowane, bo mowimy o etapie, gdy jeszcze nic nie jest z telefonem zrobione) - taki bialy ekran z trzema obrazkami androida - to w recovery komputer nie rozpoznawal urzadzenia. Po zainstalowaniu sterownikow i w recovery i normalnie upewnij sie jeszcze raz, dla pewnosci, ze wszystko jest rozpoznawane jak nalezy. Jak bys mial jakies watpliwosci co do tego, jak zainstalowac steroniki wedle mojej rady, to uzyj tego guidea ->
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=647353
A samo rootowanie metoda Goldcard znajdziesz tu ->
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=645253
Ale uwaga, z tego tutoriala interesuje Cie tylko rootwanie metoda Goldcard, wiec musisz postepowac w odrobine innej kolejnosci niz tam poczatkowo sugerowane. Najpierw musisz zrobic Goldcard i downgrade nim uzywajac softu 2.73.405.5 (dostepny link w tym guide'dzie), potem dopiero wgrac recovery image poprzez flashrec, bo bez dowgradeu na standardowym sofcie G2 to nie zadziala. A ostatecznie wgraj zrootowany ROM 2.1, polecam VanillaEclair 4.0 (+JIT) jezeli zalezy Ci na szybkosci i ladnym wygladzie (Launcher Pro z wlaczona opcja 3D i piecioma kolumnami w menu + menu szybkiego dostepu przewijane od prawej na glownym ekranie) lub ChoclateEclair 1.0.1 jezeli interesuje Cie zachowanie wygladu SenseUI i szybkosci. Przetestowalem wiele ROMow i te od developera RaduG sa *moim* zdaniem najlepsze, ale oczywiscie mozesz eksperymentowac, bo nic raczej nie moze z zabaw ROMami zepsuc Ci telefonu. Natomiast przerwanie updateu radia moze (!!), wiec badz bardzo uwazny i upewnij sie, ze flashujesz wlasciwie radio zanim to zrobisz, zeby sobie nie zceglic telefonu. I NIGDY, ale to NIGDY nie wolno wyciagac baterii jak sie telefon zwiesi podczas flashowania radia! Jesli sie zwiesi podczas flashowania badz uruchamiania ROMu, mozesz smialo wyciagac baterie, ale jesli stanie sie to podczas radia, to tego nie rob w zadnym wypadku, a raczej wbij sie na fora i szukaj jak ratowac telefon. Tak czy siak, jak groznie by to nie brzmialo, jesli bedzie telefon naladowany, a ty uzyjesz dobrego radia, nic sie nie stanie i nie zwiesi.
Powodzenia! ^__^