zbaw WItam W moim p30 pro męczą mnie dwie rzeczy. Może ktoś wie jak rozwiązać problemy. 1. Wiadomości google. Używam dwóch kart sim. Przy tworzeniu nowej wiadomości defaulowo wybiera mi kartę która jest przypisana do transmisji. Nie jest to komfortowe, bo zapominam, czy nie widzę aby wybrać właściwą kartę sim.
[usunięty] Co do wiadomości, sprawdź czy nie masz włączonej uslugi czat/RCS. Może dlatego domyslnie wysyła przez kartę z danymi. U mnie w Mate 20 Pro wylaczenie RCS rozwiazalo problemy jakie posiadałem (między innymi opóźnione SMSy). Jak chodzi o notatki, to nie mam pojecia o czym mówisz ?
GChmurka 1. Usługa chat w apce Wiadomości Google to wysyłanie wiadomości przez internet (rozpoznaje czy druga strona konwersacji używa też aplikacji Wiadomości Google z funkcją czat). Jeśli tak to robi wiadomość w tej aplikacj wysyłając ją przez internet (dzięki temu widać że druga strona coś pisze, albo wysyłać pliki do 150MB). Dopiero jak druga strona nie używana funkcji czat w apce Wiadomości Google (albo ma ją wyłączoną, albo używa innej aplikacji do SMS) to ślesz zwykłego SMS przez bramkę operatora. Może to wyjaśniać tajemnice czemu chce słać przez kartę z dostępem do internetu....