Szczerze mówiąc to nie wiem czy to mechaniczne czy bardziej software, hgw, w każdym razie indonezja 12.0.4, wątpię, żeby to była wina softu, ale w sumie dopiero teraz jakoś to zauważyłem albo dopiero się to nasiliło.
Naforum.<ciach> widzę już jest temat dot. tegoż wątku i to nawet 6 stronicowy.
Mianowicie co... no chodzi o to generalnie, że czułość dotyku w miejscach dolny lewy i prawy róg a bardziej delikatnie powyżej z 5-6mm no jest słabsza niż cała reszta ekranu. Elegancko to widać w gboard [google board keyboard -> piszę to tylko jako słowa klucze, jakby ktoś poszukiwał tematu w google, żeby zaindeksowało], kiedy próbujemy przejść szybko miedzy literami, a cyframi ABC/123 no i czasami to wymaga jakby symbolicznie mocniejszego nacisku, a czasami po prostu łatwiej 2x tapnąć, kwestia szczęścia, zwykle łapie za pierwszym razem ale ten output jest taki jakby trochę trzeba było się zastanowić telefonowi z tym, a zupełnie idealnie to widać przy szybkim klikaniu w te zmianę trybu klawiatury, wtedy idealnie widać, że to ma jakiegoś laga. No i tak ludzie tam na forum widzę próbowali zmieniać wielkość klawiatury, usuwać cache i dane i od nowa aktualizować klawiature z google play, bawić się w game turbo boosterze te poprawę dotyku itd.. no niestety tak naprawdę nic to nie daje przynajmniej u mnie ?
Problem jest globalny jak widać i bez względu na software MIUI, temat się powtarza. Niektórzy tam piszą, że mają to tylko w gboard, ale prawda jest taka, że to też jest w innych klawiaturach i też tak samo i aplikacjach i przy użytku co dziennych tylko po prostu rzadko się dotyka tych części ekranu tak precyzyjnie widząc naocznie reakcje na dotyk, tak jak w przypadku tych zmian trybów. No ale tak po prawdzie to generalnie przy użytku telefonu to wgl nie przeszkadza i nie ma znaczenia, a jedyne to widać tylko właśnie przy pisaniu na klawiaturze. Ciekawa sprawa. No cechą wspólną wszystkich note 8 pro naszych no to na pewno będzie hardware tak naprawdę, bo to mamy niezależnie od softu takie same tj. ekran/dotyk oraz no jak podejrzewam ta folia na ekranie.. zastanawiam czy jakoś podczas czyszczenia kiedyś szmatką czy takiego nawet zimowego użytku telefon kiedy wchodzisz do ciepłego pomieszczenia i telefon się ogrzewa a palcami jeszcze parę można zbierać z ekranu czy to gdzieś tam czasami pod folie coś mikro oparami nie wchodzi i nie robi jakiejś zadymy, której nie widać na ekranie.
Dużo ludzi robi test touch sensora można go zrobić bardzo łatwo, wchodzimy w ustawienia -> o telefonie -> wszystkie parametry -> klikamy w wersje jądra kilka razy aż przejdziemy do diagnostycznego menu -> w prawym górnym rogu klikamy i wybieramy "additional tools" -> no i wybieramy touch sensor test.
Możemy w nim testować klikając w poszczególne kwadraty i sprawdzać na każdej części ekranu jak szybka jest reakcja no i co się dowiadujemy z tego.. otóż przedostatnia linia, a mam wrażenie, że i też ostatnia [ale raczej mi się tylko zdaje, bądź już teraz na bieżąco to pisząc idealnie nie pamiętam] ale tylko skrajne prawe i lewe kwadraty mają tą reakcje jakąś zwolnioną, albo coś dziwnego się z tym dzieję. Możecie to wszyscy sprawdzić i zdać relacje jak jest?!! Im więcej osób to ogarnie to może więcej się czegoś dowiemy. Na razie tematu folii ochronnej z ekranu jeszcze nie ruszałem, nie odklejałem, tak jak mówiłem w sumie problem nie jest jakiś przeszkadzający i uciążliwy, bo da się z tym żyć i nie jest to aż tak mocno przeszkadzające, ale JEST i widzę, że nie tylko ja to mam tylko to jest globalny temat - zostawcie info na ten temat od siebie.
P.S Zostawcie po sobie info na temat tegoż problemu czy go macie czy nie itd.., włącznie z wersjami SW i regionami.. jakie obecnie macie, a z jakimi telefon Wam przyszedł.
U mnie obecnie 12.0.4 Indonezja, a przyszedł na MIUI 11 EU. Telefon produkcja wg. pudełka 10.2020, kupiony prosto o xiaomi store z banggood. Może jakoś dojdziemy tym torem, czy to jest kwestia ogólna czy może jakaś partia hgw.., dajcie znać.
EDIT:
Problem także zauważyłem na posiadanym w domu Redmi 9. Wielkość ekranu podobna, więc podejrzewam, że to jeden pies, czyli temat nie jest tylko w RN8PRO tylko jest globalny na wielu urządzeniach z tymi ekranami coś czuje.. ciekawe.
Forum zostało usunięte, no fakt, regulamin, ale każdy wie o które chodzi 3 litery itd.. Touchscreen problem i wszystko każdy znajdzie.. Ciekawe czy xiaomi o tym wie i już przyjmuję z tego tytułu reklamacje.. hmm..
EDIT2:
Przetestowana pod tym kątem inna sztuka RN8PRO, ale na innej klawiaturze, w touch sensorze teście.. ta sama sytuacja, a nawet mam wrażenie, że dużo gorzej niż u mnie, natomiast na klawiaturze nadal podobne lub tyci albo symbolicznie tyci mniejsze opóźnienie reakcji na zmiane 123/abc, aczkolwiek tutaj to może być kwestia po prostu, że test na szybko robiony i nie wyłapałem szczegółów - klawa to chyba była seryjna keyboard for xiaomi.. jak dobrze kojarzę seryjną hehe 😃