@dcba
Różnią się jeszcze rozdzielczością ekranu. XL ma1440 x 3040 ~537 px więc jeden z lepszych ekranów na rynku jeśli chodzi ostrość, mniejszy natomiast1080 x 2280 ~444 px.
I to chyba tyle.
Co do porównania do samsunga to miałem przez ostatnie pół roku s10+, 1+7t pro i teraz Pixela 4XL i powiedziałbym, że najlepszy ekran/obraz miał 1+, zaraz po nim Pixel i na końcu Samsung. Samsung na końcu w zasadzie dlatego, że nie ma odświeżania 90hz, niby nic specjalnego, ale uprzyjemnia to korzystanie z telefonu bardzo i ja obecnie nie wyobrażam sobie korzystania przez dłużysz czas z modelu bez tego "ficzeru".
Co do nakładkito oczywiścieże będzie uboższa, ale zdecydowanie szybsza niż ta Samsunga:) Google dodaje coraz więcej opcji do swojej nakładki, więc jak dla mnie to już nie jest to taki "czysty" android. Sporo opcji można zastąpić aplikacjami ze sklepu Play, no ale to już zależy kto co chce mieć, jedne działają lepiej inne gorzej. Ja myślałem, że sięszybko znudzę takim telefonem, ale póki co jest świetnie:)
@[usunięty]Nie wiem jak przy poprzednich Pixelach, ale przy 4 faktycznie na początku te ekrany był dość ciemne, obecnie jasność się znaczniepoprawiła po aktualizacjach systemu i szczerze nie miałem jeszcze sytuacji,abym miał problem z widocznością w słońcu, poza tym Google dodało jakiś boost do jasności ekranu, kiedy pada na niego słońce. Pewnie że nie jest to poziom jasności jak przy Samsungu, ale myślę że jest w pełni akceptowalny:
Jest to podobny poziom jasności jak przy Xperii 1, LG G8X, czy p40 pro
Tu jest bardzo szczegółowa recenzja razem z testami jasności oraz zdjęciami w pełnym słońcu, co prawda po niemiecku, ale można przetłumaczyć:) Być może jest też ten test na anglojęzycznej wersji tej strony
https://www.notebookcheck.com/Google-Pixel-4-XL-Smartphone-im-Test-Laengere-Laufzeit-dank-groesserem-Akku.458479.0.html