Są tu osoby, które jeżdżą na rolkach? Jeśli tak, to jak sobie radzicie z rejestracją treningu za pomocą zegarka? Niestety w Samsung Health na zegarku nie ma możliwości wybrania rolek lub łyżworolek jak w przypadku aplikacji na telefon. Myślałem nad wyborem "inny trening" ale prawdopodobnie nie zmierzy dystansu, prędkości itp. gdyż w ustawieniach ekranów dla "innego treningu" jest o wiele mniej opcji do wyboru niż np. w przypadku roweru/spaceru/biegania. Nie ma również ustawień lokalizacji dla tego treningu.
Zanim ktoś napisze, że "masz w telefonie więc o co Ci chodzi" - chodzi o to, by telefonu ze sobą nie brać, a jakoś tą aktywność prawidłowo zarejestrować. 🙂
Porównywałem również dystans, prędkość aktualną i średnią w przypadku roweru i wydaje mi się, że dobrze mierzy - różnica między zegarkiem, a licznikiem rowerowym nie jest wielka więc myślę, że tu wszystko działa prawidłowo i mogę być zadowolony. 🙂Zastanawiają mnie tylko wartości zmierzonego pulsu - przeglądając wykres po zakończonej jeździe zakresy pulsu są rozrzucone po całej skali, od 70 (po zejściu z rowerem na zewnątrz) aż do 200 ud/min w niektórych momentach. Podczas zwykłego spaceru mierzony puls dochodzi do 150 ud/min co mnie trochę dziwi. Niestety nie mam jak porównać tych wartości podczas uprawiania sportu, gdyż nie mam sprzętu, ale w warunkach domowych podczas spoczynku zegarek i pulsometr pokazują podobne wartości w przedziale 56-60 ud/min.
Jakie są Wasze odczucia z poprawności pomiarów? Macie porównanie z bardziej profesjonalnym sprzętem? A może wartości zmierzone są realne i tylko mnie się wydaje? 🙂