Postanowiłem wreszcie dać szansę bezprzewodowym dokanałówkom i sprawdzić jak prezentuje się ta rzekoma jakość CD za sprawą kodekaQualcomm aptX. Wybórniedrogich dokanałówek z aliexpress obsługujących ten kodek jest już całkiem spory. Zachęcony pozytywnymi recenzjami na rozpoznanie wybrałem ten model https://pl.aliexpress.com/i/4000926765820.html
Po początkowych problemach z parowaniem słuchawek i łączeniem ich z telefonem (żenująca "instrukcja" obsługi wprowadzająca niepotrzebne zamieszanie) no i rzeczywiście brzmią całkiem dobrze. Przy czym mam 2 pytania?
1. Dlaczego w opcjach urządzenia bluetoothnie ma menadżera kodeków? Skąd mam wiedzieć, że telefon łączy się ze słuchawkami przez aptX, a nie przez zwykłe SBC? A gdyby na przykład słuchawki obsługiwały również kodeki ACC i aptX HD, to jak miałbym wybrać, za pomocą którego telefon ma się z nimi łączyć?
Tak wygląda to np. na jakimś oneplusie
No więc czy ja czegoś nie ogarniam, czy jak zwykle u lg musi być wszystko na opak i telefon sam wybiera sobie najlepszy kodek, jaki obsługuje dane urządzenie?
2. Nie bardzo rozumiem sytuację z poziomem głośności. Przy muzyce puszczonej z systemowego playera, słuchawki na maksymalnym poziomiegrają naprawdę głośno. Natomiast już na tidalu poziom głośności jest znacznie niższy, powiedziałbym, że o jakieś 25-30%. Z kolei na spotify jest trochę głośniej niż na tidalu, ale nadal wyraźnie cisdzej niż na systemowym odtwarzaczu. Myślałem, że może chodzi o jakość odtwarzanych plików, ale teoria upadła, gdy okazało się, że w systemowym playerze pliki mp3 320 kbps i ACC grają tak samo głośno. I to samo w serwisach streamingowych - zarówno na tidalu, jak i na spotify zmiany jakości odtwarzanych utworów nie wpływają na zmianę głośności. Nasuwa się jeszcze pomysł z różnicą w odtwarzaniu plików zapisanych na urządzeniu lub karcie pamięci a odtwarzaniem plików z chmury. Tylko w takim razie skąd różnica w głośności między tidalem i spotify?