W jaki sposób to zrobiłeś??
Metodą prób i błędów. Postaram się opisać w skrócie co kiedy i dlaczego:
Zanim doszsło do tego problemu z którym się teraz borykam dodałem A2SD do telefonu. Działało dobrze Swamp:0, EXT2:1024; FAT32, jednak chciałem rozpocząć z czystego systemu więc wszedłem w RECOVERY i zrobiłe w WIPE czyszczenie wszystkich 4 elementów (pierwsze 4, wyczyszczenie telefonu, pamięci ceche, karty sd itd.), po tym jak to zrobiłem podzieliłem jeszcze raz kartę SD na partycję w RECOVERY: SWAMP:0, EXT2:1486 (czy jakoś tak by nie przekroczyć 1500) no i reszta na FAT32. Zresetowałem telefon by wrzucić z poziomu RECOVERY jeszcze raz A2SD (by mieć pewność że zadziała) i wtedy pojawił się problem z wejściem do RECOVERY. Nie dało rady wejść do recovery gdy pojawiał się czerwony trójkąt. Na początku myślałem że to problem systemu więc próbowałem kilkakrotnie z windowsa i linuxa. W końcu gdy nie dało się wejść do recovery telefon w końcu sam się zrestartował i właczył. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to USUNIĘTO KARTĘ SD (jeszcze po ang. bo telefon był zresetowany do stanu fabrycznego w recovery). Poustawiałem wszystko, wyłaczyłem telefon, wyjąłem karbę by ją sprawdzić i jak się okazało wszystko było z nią ok po podpięciu do komputera. Więc zacząłem znowu próbować wejść do RECOVERY by sformatować ją ponownie (byłem pewien że uszkodzona jest karta). Nie dało się jednak już przejść do RECOVERY MENU w żaden sposób czy to z kartą w telefonie czy też bez. Wkładałem potem różne karty i póbowałem jednak w dalszym Ciągu nie było możliwości przejścia do recovery.
Tak wygładała zabawa nim zacząłem myśleć o konieczności przywrócenia do stanu fabrycznego, oczywiście restartowałem telefon, przywracałem go do ustawień fab. itd jednak komunikat nie znikał a Recovery dalej było nie osiągalne.
Ściągnąłem więc UN-ROOT pod windowsa, podłączyłem pod USB z zaznaczonym debugowaniem jednak nie wyskakiwał już komunikat o wyborze sposobu połączenia z komputerem. Wybrałęm więc ręcznie w ustawieniach htc sync jednak dalej nie dało rady go wykryć i nie nawiązywał telefon komunikacji z komputerem.
Zacząłem kombinować jak wymusić połaczenie by przywrócić go do ustawień fabrycznych więc podłączyłem go do linuxa (tam gdzie miałem pewność że to nie wina systemu czy sterowników) i przez ABD sprawdzałem czy telefon jest wykrywalny w każdej fazie. Telefon był wykrywalny po wejścią przez Power + vol. down oraz w fast boot w linuxie. po wejściu do Recovery już nie był wykrywalny (już w ekranie z czerwonym trójkątem) przez co nie da się wymuysić żadnym skryptem wejścia do RECOVERY MENU (tego z zielonym tłem).
Potem odpaliłem windowsa i wziąłem się za UN-ROOT.
Przy normalnie włączonym telefonie z zaznaczonym HTC SYNC w ustawieniach telefonu manualnie, po odpaleniu pliczku nie było połączenia z telefonem i nie dało się wrzucić romu za pomocą UN-ROOT.
Po wejściu do MENU (BIOSU) przez POWET i VOL. DOWN też nie dało się wgrać romu przez UNROOT.
Dopiero po wejściu w FAST BOOT po odpaleniu za pomocą (POWER + POWRÓT) lub przejściu z poziomu (POWER + VOL. DOWN) pojawiła się możliwość wrzucenia ROMU za pomocą UN-ROOT.
Podejrzewam że można wrzucić każdy ROM nawet na nie zrotowanym telefonie z tego poziomu za pomocą ADB FLASH. Tak samo jak jest wrzucany rom testowy. ALe to tylko podejrzenia (przejrzyj skryp .sh lub bat.). W zasadzie doszedłem do tego analizując właśnie skrypt w linuxie bo wywalało mi błędy związane z SUDO (nie miałem skompilowanej tej komendy w systemie a że wykonywałem z ROOTa więc musiałem zmodyfikować skrypt.)
Masz jakieś pomysły jeszcze jak można by spróbować go przywrócić do sprawności?
P.S.
Wiem trochę zamotałem z tym tłumaczeniem ale mam nadzieję że jest w miarę zrozumiałe.
P.S. 2
Jak sprawdzić czy SPL nie jest zmodyfikowany?