Posiadam Norda od 3 dni. Z wymienionych wad potwierdzam fatalną widoczność w pełnym słońcu (po prostu nic nie widać). Innych problemów z wyświetlaczem brak. Próbowałem wywołać różne przebarwienia poprzez manipulowanie jasnością, ale nic na wyświetlaczu niepokojącego nie widzę. Co do trwałości konstrukcji to nie wiem co musiałbym robić, aby złamać ten telefon. W tej kwestii nie mam żadnych zastrzeżeń. Co do ramki to trudno poznać, że jest ona plastikowa (jak się jej dotknie to czuć, że jest odrobinę chłodniejsza od reszty telefonu). Do telefonu dołączone jest etui (wygląda kiepsko, ale przyjemnie leży w dłoni i dotykając go nie ma się wrażenia tandety za 3 zł) i jest fabryczna folia na ekranie (dość łatwo się rysuje). Mam nadzieję, że jasność ekranu zwiększą poprawką oprogramowania.
Co do samego działania to nic się nie zacina, wszystko działa płynnie, nic nie klatkuje. Tylko nie bardzo rozumiem po co jest ekran 90 Hz? Szczerze mówiąc różnicę widać tylko przy szybkim przewijaniu menu i wydaje mi się, że bardziej zadziałała siła sugestii niż rzeczywiście zwiększona szybkość przewijania.