Witam. Posiadam Samsunga A40 (A40FN). Wczoraj miałem nieszczęśliwy wypadek i telefon wpadł do basenu. Od razu go wyciągnąłem otrzepałem z wody i po 2 godzinach jak wróciłem do domu rozkręciłem go i każdą część wysuszyłem dokładnie suszarką. Przy rozkręcaniu telefonu urwałem tą czarną tasiemkę którą zaznaczyłem na zdjęciu. Czy ona za coś odpowiada? Złożyłem telefon ale parę pytań odnośnie usterek które zauważyłem a mianowicie:
1. Ta tasiemka co napisałem wcześniej czy ona za coś odpowiada? Czy stało się coś jak ją urwałem?
2. Zauważyłem że nie działa Wi-Fi w telefonie. Przed zalaniem działało a teraz jak włączam to wi-fi próbuje się włączyć ale nie może, raz na jakiś czas się włączy ale i tak nic to nie daje ponieważ nie wyszukuje żadnych sieci wi-fi. Mieszkam w bloku więc powinno jakieś wi-fi znaleźć. Czy to oznacza że padł moduł wi-fi w telefonie? Jest możliwość wymiany samego modułu w jakimś serwisie?
3. Telefon zaczął się nagrzewać po zalaniu. Gdy robię cokolwiek, słucham muzyki na spotify lub rozmawiam to telefon się bardzo mocno nagrzewa w miejscu koło przedniej kamerki. Co może być powodem tego nagrzewania?
4. Gdy rozmawiam z kimś przez telefon to rozmówca normalnie mnie słyszy jednak jak tylko włączę tryb głośnomówiący, rozmówca przestaje mnie słyszeć jakbym wyciszał telefon. Sprawdzałem czy to wina rozmowy przez sieć komórkową jednak gdy rozmawiam z kimś na messengerze i jak włączę tryb głośnomówiący jest to samo. Co może być powodem tej usterki? I jeśli ktoś wie to który mikrofon jest używany przy rozmowie w trybie głośnomówiącym? Dolny czy górny mikrofon?
5. Telefon zaczął wolniej pracować. Gdy przeglądam strony na google Chrome strony przy przewijaniu się zacinają, jakby procesor łapał zadyszkę. To samo jest przy słuchaniu muzyki na spotify na słuchawkach. Gdy słucham co jakiś czas muzyka na sekundę się zatrzymuje, zacina i leci dalej. Jest sposób aby to naprawić bez udania się do serwisu?
6. Bluetooth po zalaniu przestał działać. Bluetooth w ogóle się nie włącza. Czy jest możliwość wymiany samego modulu bluetooth w telefonie?
Telefon posiada wszystkie najnowsze aktualizacje systemu i poprawki. Z góry dziękuję za każdą pomoc 🙂