Witam po długiej przerwie, tak się potoczyło, że wypadłem z tematu smartfonów na kilka lat i obecnie mało orientuję się jak wygląda sytuacja na rynku. Jedyne co zauważyłem, to że producenci jakoś bardzo skomplikowali nazewnictwo swoich urządzeń, a na dodatek mają w swoich ofertach masę modelów, co dodatkowo utrudnia mój wybór.
Na wstępie zaznaczam, że nie jestem typem osób, które lubią zmieniać urządzenia, gdyż zwyczajnie nie widzę takiej potrzeby przy moich zastosowaniach. Najczęściej korzystam z telefonu tylko w celach sprawdzenia maila, bankowości mobilnej, płatności HCE, nawigacja, przeglądarka itp. Nie gram w żadne gry, nie korzystam z social mediów i innych zapychaczy nie potrzebuję. Do 2019 roku korzystałem z Galaxy S4 i9506, bo miał dobre wsparcie, otrzymywałem najnowszego Androida, wszystko działało i nie było z nim żadnych problemów w kwestii software. W 2019 miałem szansę zrobić darmowy „upgrade” do S6 i tutaj już sytuacja tak kolorowo nie wyglądała. Producent zakończył oczywiście wsparcie dawno temu, a korzystanie z takiego telefonu to nic przyjemnego. Z racji Exynosa z customami lipa, telefon nienadający się do użytku, korzystałem trochę i wróciłem do S4. Niestety telefon z racji swojego wieku nie spełnia już moich oczekiwań (ale dalej ma wsparcie custom romów i Androida 10 ? ).
Nienawidzę też nakładek producentów typu Experience czy MIUI i ich przeładowania systemu tym bloatware, zależy mi na czystym Androidzie, ewentualnie jakiejś nakładce podobnej do AOSP np. OxygenOS.
Szukam zatem telefonu z dobrym wsparciem dla custom romów i koniecznie z NFC. Zależy mi po prostu, aby telefon działał na customach dobrze, bez żadnych kwiatków, bo obecnie już nie mam czasu na nieustanne flashowanie i wipe :D. Po prostu chciałbym zainstalować coś i zapomnieć o tym instalując comiesięczne OTA z łatkami zabezpieczeń przez kilka lat.
Czy jest to możliwe? Czy te czasy już dawno minęły?
Dzięki za odpowiedzi.