Cześć,
ponieważ mój A72 z T-Mobile nie miał opcji włączenia VoLTE i WifiCalling zacząłem zgłębiać temat firmware.
Soft, który miałem w telefonie to wersjacph2067_11_a.22
Okazało się, że na polskiejstronę SupportOppo nie ma nawet modelu A72. Oczywiści nie ma też aktualizacji OTA w Polsce.
Szukając dalej znalazłem firmware w Australii, a potem nowszyw Holandii.
Wracając do aktualizacji. Najnowszy firmware dostępny dla Oppo A72 pobieramy ze strony holenderskiej link . Jest tam wersjacph2067_11_a.32. Ściągamy plik na telefon, najlepiej na kartę SD, a następnie instalujemy z poziomu Recovery telefonu.
Czyli włączamy telefon z przyciśniętym przyciskiem Vol-. Uruchamia się nam ColorOS Recovery, wybieramy język, następnie[Install from storage device] > [Install from SD], wskazujemy pobrany plik z karty SD, potwierdzamy, czekamy na zakończenie aktualizacji. Ja na po aktualizacji zrobiłem jeszcze Wipe data. Gotowe.
W tej wersji oprogramowania pojawiła się opcja włączenia VoLTE oraz WifiCalling oraz kilka innych nowości. Soft nie jest brandowany. Odczuwam również wyraźnie dłuższąpracę na jednym ładowaniu baterii.
Na koniec dodam, że nazwa pliku sugeruje, że jest to soft do modelu A92 CPH2059, ale na A72 czyli CPH2067działa prawidłowo.
Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia waszego sprzętu. Wszystko robicie na własną odpowiedzialność.