Mapy Google w nowej wersji działają płynnie po zrootowaniu telefonu za pomocą MAGISK - kompletnie to niezrozumiałe. Nie mam pojęcia, co MAGISK i patched_boot.img (zmodyfikowany przez magisk kernel) ma do działania map, ale to fakt.
Ponowne wgranie oryginalnego pliku boot.img - mapy lagują standardowo jak po aktualizacji do Android 9, powrót do patched_boot.img - jest płynnie jak być powinno ?
Wadą tego rozwiązania okazało się, że po wyczyszczeniu danych w trakcie odblokowania bootloadera tryb głośnomówiący nie działa prawidłowo mimo wgrywania poprawki. Nie działa również przy powrocie na Stock Android 8, co jest jeszcze ciekawsze.
W moim przypadku tryb głośnomówiący nie ma dużego znaczenia, więc zostałem przy zrootowanym Android 9 z płynnymi mapami, modyfikacjami WiFicalling i VoLTE, na czym bardziej mi zależało.
Podaję jako ciekawostkę - nie poradę. Odblokowanie bootloadera wiąże się z ustaweniem jego statusu na UNLOCKED, a jego ponowne ewentualne zablokowanie zmienia status na RELOCKED i opis MODIFIED zamiast OFFICIAL, więc w razie czego nici z reklamacji?