Dzień dobry. Zacznę od tego, że w moja przygoda z Android Studio oraz Java rozpoczęła się raptem dwa tygodnie temu. Jestem w trakcie pisania aplikacji mobilnej do pracy magisterskiej. Apka ma prostą zasadę działania: odczytuje dane z czujników w urządzeniu i wyświetla je w TextView. Pierwsza wersja aplikacji działała bezproblemowo, jednak chciałem ją upiększyć i popracować nad designem. Zdecydowałem się dodać wysuwane menu boczne i wtedy zaczęły się problemy. Podczas próby uruchomienia w emulatorze wyrzuca błąd o zatrzymaniu aplikacji. W logcat (poniżej) pojawia się błąd związany z TexView, którego wcześniej nie było.
2020-08-14 09:54:10.488 19405-19405/com.example.sensapp_v11 E/SensorManager: Exception dispatching input event.
2020-08-14 09:54:10.489 19405-19405/com.example.sensapp_v11 E/AndroidRuntime: FATAL EXCEPTION: main
Process: com.example.sensapp_v11, PID: 19405
java.lang.NullPointerException: Attempt to invoke virtual method 'void android.widget.TextView.setText(java.lang.CharSequence)' on a null object reference
at com.example.sensapp_v11.MainActivity.onSensorChanged(MainActivity.java:152)
at android.hardware.SystemSensorManager$SensorEventQueue.dispatchSensorEvent(SystemSensorManager.java:699)
at android.os.MessageQueue.nativePollOnce(Native Method)
at android.os.MessageQueue.next(MessageQueue.java:323)
at android.os.Looper.loop(Looper.java:136)
at android.app.ActivityThread.main(ActivityThread.java:6077)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
at com.android.internal.os.ZygoteInit$MethodAndArgsCaller.run(ZygoteInit.java:866)
at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(ZygoteInit.java:756)
Dodaje również link do GitHuba : https://github.com/BushyAxis793/SensorApp
Oczywiście, jeżeli problem był poruszany to przepraszam i proszę o zamknięcie tematu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam