pomyłka, nie do tego tematu wpisałem, przeniosłem do ładowarek samochodowych
Spoiler
ok, to ja pierwszy opiszę,
dzisiaj przyszła zamówiona na allegro z dostawą smart ~140PLN ładowarka samochodowa indukcyjna WCJ02ZM:
https://mi-home.pl/akcesoria/mi-wireless-car-charger
Fajny bajer ten czujnik zbliżeniowy no i turbo car charging, na ekranie tel. wyskakuje symbol samochodu.
Mi 10 Pro w etui z zestawu pasuje całkiem dobrze.
Dobry pomysł to uchwyt przyklejany do szyby, bo sam uchwyt telefonu z ładowaniem indukcyjnym trochę waży, jeżeli dodatkowo wsadzimy tel., który też swoje waży to normalne uchwyty mocowane na przyssawkę do szyby to może być problem z odpadaniem.
Ale niestety oryginalny uchwyt mocowany do szyby wraz z tym na kratkę (łączy się je w 1 element) są trochę za krótkie. U mnie w Kia Sorento 2019 niestety nie da się dobrze zamocować na szybie, tak żeby tel nie był pochylony do dołu. Tel jest na tyle duży, że opiera się o szybę i jest max jak się da wyregulować to jest lekko pochylony do dołu. Ok da się tak używać ale jest to jakiś minus, bo powinien być ustawiony pionowo lub delikatnie zadarty do góry. Nie da się też zamocować do np płaskiej pow. kokpitu, bo też nie da się dobre ustawić tel. W tym przypadku tel byłby za mocno zadarty do góry.
Rozmontowałem więc stary uchwyt SamsungEE-V200SABEGWW, który do tej pory używałem do Mi 10 Pro:
https://www.samsung.com/pl/mobile-accessories/vehicle-dock-v200sa-smartphone-4-5-7-screen/
Zamontowałem ramię/mount z przyssawką do szyby, przełożyłem nakrętkę kulki i zamontowałem do niego ładowarkę indukcyjną. Po włożeniu tel. nawet po b. mocnym dokręceniu niestety z łatwością się przesuwał. Kulka od Samsunga jest nieznacznie mniejsza. Tymczasowo poradziłem sobie z tym problemem owijając kulkę kawałkiem ręcznika papierowego. Trzyma teraz całkiem dobrze. Jeżeli przyssawka nie będzie odklejała się pod ciężarem uchwytu i tel. to zamienię papier na kawałek gumy. Jeżeli będzie uchwyt się odklejał od szyby to będę musiał pewnie przykleić ten oryginalny przykleić do szyby i przebolećlekkie pochylenie do dołu.
W przypadku pochylenia ekranu do dołu jest jeszcze 1 problem, ciężej jest przełożyć czy wsadzić kolejny przewód z wtyczką do portu usb-c tel. A czasami może się to komuś zamarzyć żeby móc używać android auto na wyświetlaczu navi samochodu.
Zrobiłem test i gdy podczas ładowania indukcyjnie tel. podłączymy przewód z portu USB obsługującego android auto to tel przestaje być ładowany indukcyjnie, ładowanie jest realizowane za pomocą przewodu. Pomimo tego, że u mnie przewodowe jest wolniejsze niż indukcyjne 🙂Podłączenie przewodu do portu wymaga lekkiego uniesienia tel. w uchwycie, pewnie gdybym zdjął etui to nie byłoby to konieczne. Gdyby w ładowarce Xiaomi na dole zamiast otworu na wprowadzenie wtyczki byłyby widełki jak w przypadku uchwytu samsunga, to byłoby łatwiej podłączyć wtyk do portu tel. Taki wniosek racjonalizatorski dla Xiaomi, aż dziw bierze, że "inżynierowie" na to nie wpadli, tak samo jak na pomysł trochę dłuższego elementu przyklejanego do szyby :0
Potestuję jak się sprawuje w codziennym użytkowaniu, to dam znać. Obawiam się, że jednak może przyssawka nie zdać egzaminu, ale zobaczymy.