Jak obiecałem, tak napiszę.
Zaznaczam, że każdy kto się podejmuje przejścia na niższą wersję robi to na własną odpowiedzialność.
U mnie ten proces przebiegł pomyślnie i bez zakłuceń.
Do dzieła:
1. Pobieramy multi-tool do Huaweii- Honor
https://pro-teammt.ru/en/firmware-finder-huawei-honor-pc/
2. Pobieramy HiSuit wersja 5....ale najpierw aktualizujemy do najnowszej i robimy kopię zapasową
https://www.filehorse.com/download-hisuite/35459/download/
I tutaj drobna uwaga. Możliwe, że na nowszej wersji również da się przeprowadzić downgrade, ale nie mam pewności. Ja użyłem tej konkretnej wersji z linku.
Sprawa 2, jeśli chcecie zrobić backup to najpierw zaktualizujcie HiSuit do najnowszej wersji. Jeśli tego nie zrobicie, możecie mieć problem z odzyskaniem danych, ponieważ jak mi się wydaję, zmieniło się szyfrowanie. W każdym razie na niższych wersjach nie przyjmuję hasła do kopi.
3. Po utworzeniu kopii zapasowej instalujemy HiSuit w wersji 5...
4. Przechodzimy do multi-toola i po prawej stronie klikamy Projects ---> Run Firmware Finder (obrazek nr.1 na końcu)
5. Przechodzimy do zakładki Common Base i wpisujemy COR-L29, szukamy wersji softu która nas interesuje (COR-L29C461GTB132 8.2.0.132.)
Klikamy w Filelist i upewniamy się, czy jest to wersja Eu. (obrazek nr.2 na końcu)
6. Kopijemy 1 link który jest podpisany FULL.
7. Klikamy na środkową chmurkę (DNS UPDATE), wklejamy link i klikamy register (obrazek nr.3 na dole)
8. Jeśli proces przejdzie pomyślnie, dostaniemy komunikat "Now you can procced to...." (obraek nr.4)
9. Klikamy Copy DNS to clipboard.
10. Przechodzimy do ustawień karty sieciowej, i w protokole TCP/IPv4 zmieniamy adres z dns, wklejając ten który skopiowaliśmy. ( obrazek 5)
11. Podłączamy telefon i uruchamiamy HiSuit.
12. Klikamy na aktualizuj system ( update software),wtym momencie powinien nam już wykryć system 8.2.
13. Naciskamy wybierz inna wersję, i wybieramy opcję normalną (domyślnie jest chyba opcja programisty)
14. Wciskamy zainstaluj i czekamy aż sobie ładnie zaciągnie pliczki z serwera i zainstaluje.
15. Gdyby w trakcie pobierania softu wyskoczył jakiś błąd to powtarzamy od punktu 12.
16. Po wszystkim należy przywrócić DNS na automatyczny( chyba, że ktoś korzysta z własnych)
17. Po uruchomieniu telefonu przestawiamy opcję automatycznej aktualizacji na ręczną, robimy to też w opcjach programisty.
18. Cieszymy się z Andka 8.2 i przywracamy swoją kopię.
Mam nadzieję, że pomogłem i wam też się uda 🙂