Do tej pory trzymałem się czystego androida albo telefonów jak najbardziej zbliżonych do niego (jak różne modele Motoroli), ale z uwagi na fakt, że nadarzyła się okazja na dość tanie Xiaomi, postanowiłem spróbować. I chyba niestety wrócę do czystych androidów przy najbliższej okazji, bo jednak nie jestem w pełni zadowolony z telefonu. Mimo wielu zalet w postaci dobrze trzymającej baterii, kompletu "ficzerów" (NFC, AMOLED, jack 3,5mm) wciąż jest sporo niedoróbek (lub błędów albo braków, zależy jak na to spojrzeć. A może to po prostu moje przyzwyczajenie, że wszystko działa po wyjęciu z pudełka? W każdym razie prośba o informacje, czy coś da się zrobić z:
- powiadomieniami. Dla mnie to masakra, że dzwięk powiadomienia przychodzi z sms'ów, ale już push z banku o przelewie, powiadomienia z Discorda, czy nawet głupie notyfikacje o nowych promocjach z appki Careffoura nie. Nie ma po nich śladu na ekranie blokady, nie słuchać dzwięku i dopiero gdy odblokuję telefon, to widać ikonkę w rogu. Uprzedzając pytania: wszystkie te aplikacje mają w ustawieniach zezwolenie na pokazywanie powiadomień indywidualnie, a ogólnie ekran blokady ma pokazywać powiadomienia razem z treścią.
- działający w kratkę czujnik zbliżeniowy - raz działa bez problemu, a innym razem zmieniam uchem ustawienia w trakcie rozmowy. Podstawowa funkcja telefonu i taki zonk?
- działający w kratkę czytnik palca w ekranie - gdy wcisnę przycisk włączający ekran to rejestruje odblokowanie 9/10 przypadków, ale gdy palec nie leży dokładnie pośrodku kółka lub gdy "szukam" czytnika na wyłączonym ekranie, to skuteczność jest pół na pół. Czy źle przeprowadziłem konfiguracje palca i ją powtórzyć, czy to ogólnie taka przypadłość czytników pod ekranem?
- zamrażająca się co chwilę przeglądarka Chrome - najnowsza wersja softu i przeglądarki, podczas przeglądania okna dość często (raz na 2-3 minuty) dochodzi do całkowitego zamrożenia aplikacji - nie reaguje na dotyk, nic się nie zmienia na ekranie. Wystarczy jednak wrócić do pulpitu lub wcisnąć przycisk zmiany aplikacji i znowu działa. Na żadnym innym telefonie nie miałem takich freezów, otwarte są góra 2-3 zakładki, więc to raczej nie są problemy z ramem?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.