Hej. Szukam telefonu w cenie do 2400 zł, który starczy mi na 4-5 lat. Jako że uaktualnienia systemu wydają tylko przez 2 lub 3, w pewnym momencie będzie trzeba zainstalować custom ROM, tak więc mój wybór jest mocno ograniczony. Ponadto chciałbym, żeby urządzenie nie było za duże, a większość producentów teraz prześciga się w wielkości ekranów. Po dłuższym szukaniu wybrałem 3 modele, które pasują do moich kryteriów:
Samsung Galaxy S9
Google Pixel 4a
Samsung Galaxy S10e
S9 można wyłapać używanegoza jakieś 1200 zł, co jest dużym plusem, ale tylko 4 GB RAMu i na custom ROMach nie będzie działać VoLTE. Pixel 4a ma słabszy procesor od S9 i S10e, ale za to 6 GB RAMu iwyśmienite wsparcie dla custom ROMów. S10e ma zarówno porządny procesor, 6 GB RAMu i będzie mieć aktualizacje jeszcze przez 2 lata, ale jest najdroższy z nich wszystkich i na customachteż nie będzie działać VoLTE. Wiem, że ostatecznie nikt wyboru za mnie nie dokona, ale macie może jakieś ciekawe spostrzeżenia dotyczące wymienionych przeze mnie aspektów? Zastanawia mnie szczególnie na ile ważne jest wsparcie dla VoLTE - czytałem newsy, że powoli pasma 3G są przeznaczane na LTE, więc do rozmów zostanie tylko 2G i taka sobie jakość rozmów, a może nawet 2G zaczną ograniczać.