Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem Mate 20 Pro od około roku. Po krótce opiszę jak to wyglądało z mojej perspektywy przed przejściem do głównego celu założenia tego posta.
Smartfon jest najlepszy z tych, jakie do tej pory miałem. Przed jego zakupem stałem przed wyborem M20Pro vs P30 Pro no i jak dla mnie Mate wygrał. W bezpośrednim porównaniu wyświetlacz z wyższą rozdzielczością co było dla mnie zauważalne, bardziej poręczny (jadąc na rowerze i trzymając w dłoni Mate 20 Pro na pewno czułem się pewniej niż trzymając P30 Pro), rozpoznawanie twarzy bardziej bezpieczne, aparat podobny nieodstający zbytnio od konkurenta, dioda powiadomień, głośnik stereo, bateria podobna może ciut gorsza no i zoom na pewno gorszy. Wszystko to biorąc w jedną całość Mate był dla mnie lepszym wyborem. Później miałem też chwilowo Mate 30 Pro, ale wydawał mi się bardziej podatny na ewentualny upadek z racji mega zakrzywionego ekranu choć swój urok to ma. Był też zdecydowanie większy, a w aparacie różnicy jakoś nie zauważyłem, jedynie ten slow-motion był mega.
Otóż tydzień temu smartfon mi upadł i mimo posiadania etui oraz szkła hartowanego na SAMYM ROGU ekranu posiadam delikatnie walnięty ekran około 1mm, nie zachodzi to na ekran ani nic, wyczuwalne jest dopiero po przejechaniu paznokciem i przyjrzeniu się pod światło. Jest to niewidoczne praktycznie w ogóle, ale przez to zacząłem zastanawiać się o ewentualnej zmianie, bo ja telefon muszę mieć bez żadnych uszczerbków...
Finalna część posta. Czy jest coś, co wygrało by z M20Pro zdecydowanie do kwoty 3000zł? Chciałbym, by ewentualny zakup smartfon był warty zmiany mojego obecnego. Poszukuję czegoś z lepszym aparatem, baterią taką samą bądź lepszą, wydajnością na poziomie obecnego bądź lepszą, dioda powiadomień raczej must have, głośnik stereo fajnie jakby się znalazł. Po prostu musi być lepszy dość zauważalnie od mojego Mate.
W związku z tym czy jest coś obecnie na rynku, bym mógł z czystym sumieniem zmienić swój obecny smartfon? Czy raczej większej różnicy nie zauważę po jego zmianie, a co za tym idzie nie ma sensu jeszcze za czymś się rozglądać?
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki!