W temacie "Pytania do posiadaczy, dyskusja ogólna" ( temat ''statystyki baterii"jeszcze nie istniał ) zapytałem o ustawienia najbardziej oszczędzające baterię. Wybierałem się w góry a jak wiadomo, takie wędrówki nie trwają krótko?.Nie doczekałem się odpowiedzi, ale doczekałem się wędrówek ?. Oczywiście empirycznie co nieco w tym temacie sprawdziłem.
Żeby było łatwiej, roboczo prace zegarka podzieliłem na dwa główne tryby: tryb "smart" i tryb "sport". Tryb"smart" to tryb z wyłączoną aplikacją suunto i tym podobnymi programami, głownie chodzi o GPS. Tryb "sport" to tryb z włączoną aplikacją suunto z załączonymi trybami: samolotowy i kinowy. Oczywiście może być też tryb "mieszany" czyli tryb "smart" z wyłączonymi trybami: samolotowy i kinowy. Można do tego dodać jeszcze słuchanie muzyki przez zegarek, ale to byłby chybatryb "hard"?.
Ja zająłem się trybem "sport", bo on mnie najbardziej interesuje. Po ostatniej aktualizacji, mamy do wyboru dwa ustawienia dokładności lokalizacji "najlepsza" i "dobra", tak więc w trybie "sport" dokładność "dobra" zegarek naładowany na 100%, po około 7,5 godziny pokazywał jeszcze 49% baterii. Można założyć że na tych ustawieniach wytrzyma około 15 godzin ciągłej pracy. Wpływ na długość ma też to jak często sprawdzałem godzinę, mapę, itp. Myślę że może wytrzymać 16 godzin, pod warunkiem nie "podglądania" tarczy. W tym trybie zapis śladu GPS wygląda jak wykres EKG ?, nie można go nazwać dokładnym.W trybie "sport" dokładność "najlepsza" po około 7,5 godziny ze 100% naładowania zszedł do 4%, przy czym dosyć często odpalałem tarcze. Przy następnej próbie z podobnym czasem, zegarek ze 100% zszedł do 16%, tym razem zdecydowanie ograniczyłem podglądanie.
Podsumowując. Maraton można przebiec a nawet przejść?z najlepszą dokładnością GPS, warunkiem sąwłączone tryby: kinowy i samolotowy. Dla mnie jest to akceptowalne. Poprzednio miałem zegarki tomtoma (sports i spark 3) i żaden nie wytrzymywał tak długiego czasu (nie pamiętam dokładnie ale spark coś około 6 godzin a sports jeszcze krócej) . Dla porządku dodam też, że zegarek raz mi się zrestartował i nie jestem do końca przekonany z jakiego powodu, czy nieumyślnie nacisnąłem przycisk zasilania przez dłuższy czas, co teoretycznie mogło się zdarzyć (kurtka, plecak i ręka wciśnięta gdzieś pomiędzy szelki plecaka a moje ciało ? ), czy samoistny restart systemu. Miałem w ten czas ustawioną i wczytaną trasę marszruty. Po tym "incydencie" trasy już nie ustawiałem, nie mam też pojęcia czy wczytana trasa ma jakikolwiek wpływ na żywotność baterii. Mimo restartu trasa się zapisała.
I to by było na tyle. Resztę sobie odpuszczę, chyba że sprawdzę ile wytrzyma w trybie "hard"?.
Pozdro zw13rzu