Witajcie
Założyłem temat, ponieważ moi klienci oraz ja miałem okazję się pobawić najnowszym smartfonem Asus Rog Phone 3 ze Snapdragonem 865 12gb ram oraz 128gb rom (idzie do mnie wersja, ze snapdragonem 865+ 12/256, którą sobie zostawiam). Będzie dużo porównań, do mojego obecnego smartfona Asus Rog Phone 2
Budowa:
Bardzo podobna rozmiarami bryłą do poprzednika (na upartego folia z Rog-a 2, pasowałaby by na ekra Rog-3) grile od głośnika są delikatnie szersze diody na tych samych miejscach. Tył obudowy, to w całości szkło Gorilla Glas 5, cholernie śliskie,palcujące się, ale piekne . Brak jest niestety Jacka, co wiąże się z tym, że smartfon jest pozbawiony wzmacniacza Audio. Nie oznacza to, jednak że nie podłączymyprzewodowych słuchawek, ponieważ w zestawie jest adapter USB-C- Jack.
Wyświetlacz:
To (prawie) jeden z lepszych wyświetlaczy, 6,59' daje fajną powierzchnię do pracy, choć nie wszystkie aplikacje działają w proporcjach19,5 : 9 (do Ciebie piszę Youtube). Oled robi (prawie) piorunujące wrażenie, HDR jest (prawie) świetny. Odświeżanie ekranu 144Hz ( można odblokować na 160Hz, sam jeszcze tego nie robiłem 😃), jest super, ale nie robi już takiego wrażenia jak, po przesiadce z 60Hz na 120Hz. Wyjaśnię teraz dlaczego, trzy razy napisałem "prawie", ale cofnę się historią do Rog-a 2. Posiadacze poprzedniego modelu, wiedzą, że byłjakiś błąd, w wyświetlaniu koloru szarego, po obniżeniu jasności poniżej 30-20% i oglądaniu w pełnej ciemności. Szare elementy, w aplikacjach (jak pasek wyszukiwarki z messengera), czy rozwijana belka, stawały się czerwono brązowe. Asus nigdy nie, zareagował na to, więc i nigdy, nie naprawiono tego za pomocą aktualizacji (być może to wina ekranu, nie oprogramowania, więc nie byłoby możliwości naprawy). Mi to i tak nie bardzo przeszkadzało, tego problemu, już nie ma, w Asus Rog Phone 3. Niestety jest inny (znacznie gorszy), bardzo duża gradacja i przekłamania, na czarnym kolorze i czarnych sceneriach, najbardziej widać to na Netflixie, o wiele mniej na Youtube. Asus już zareagował, że jest to problem z jasnością (dokładnie z gammą)i już pracują nad poprawkami (pierwsza już wydana, co delikatnie niweluje ten efekt). Czy się uda, uważam, że tak, bo po pierwsze Asus, tym razem nie milczy. Po drugie, aktualizacja sprzed kilku dni powoli ten efekt niweluje.
Aktualizacja: W momencie jak tworzywem temat, wyszła kolejna aktualizacja romu Global (niestety nie na polskiej stronie Asusa). Nowa aktualizacja niweluje problem z czernią w 90% i obiecują, że dalej, będą starali się wyeliminować problem
Aktualizacja 2:
Niestety nic nie poprawiono w najnowszej aktualizacji. Uważam że wszystkie wydania aktualizacji od 17.0822.2005.1 Pogorszyło obraz i teraz to tym bardziej nie da się oglądać. Problemy z czarnym dotyczą tylko Netflixa oraz niższej jasności i oglądaniu, w pełnej ciemności. W dzień i przy każdej jasności obraz jest świetny. Zobaczcie dodatkowo jak czerwony staje kolor szary przy jasności 0%
Dlatego jak możecie, zostawcie smartfona na oprogramowaniu17.0822.2005.1 i nie aktualizujecie narazie
Tak się przedstawia obraz w poszczególnych aktualizacjach
A tak Netflix z różną jasnością (będzie po angielsku, bo udzielam się także na zagranicznych forach 😃)
Spoiler
Ponieważ nie mam w swojej ofercie, oraz nie miałem OnePlus 8, oraz Samsung Galaxy s20, nie wiedziałem, że i te modele, mają problem z czernią w swoich oledach
Porównanie Asusa Rog 2 (na górze) vs Rog 3 (na dole)
Youtube z HDR
Spoiler
Netflix z HDR
Jak widać, nawet na ROG2, jest delikatny problem, z czernią na ustawionej niskiej jasności, ale tak jak wspomniałem, musi być niska jasność i całkowita ciemność
Spoiler
Dźwięk:
To jest coś rewelacyjnego, jest delikatnie ciszej od Rog 2, ale za to zdecydowanie głębiej oraz basowo, gdybym miał porównać dźwięk, to do głośniczka BT za ok 200zł. Przestrzeń i kierunkowość, jest świetnie oddana
Wydajność:
O Panie! ten smartfon jest szybszy, w tym co robi niż ja pomyślę ?, a tak na serio uruchomiłem Antutu i osiągnąłem 3 wynik na świecie z punktami599593, wsmartfonie, któryjest u mnie dostępny, za 2899zł 😃. Wiem, że na oficjalnej stronie Antutu, jest na pierwszym miejscu https://www.antutu.com/en/ranking/rank1.htm . Przypomnę, że idzie do mnie wersja z podrasowanym Snapem 865+
Aktualizacja
Wynik wersji 865+ 12gb/128Gb
Dodana Zawartość
Bateria:
To ponownie 6000 mAh, nie przetestowałem jej jeszcze tak dobrze, ale jęli będzie trzymać tak jak w ROG-u 2, to będę zadowolony, bo tam miałem nawet 12h SoT (czas świecenia ekranu) i ok 2 dni użytkowania. Ładowarka w zestawie jest 30W z obsługą szybkiego ładowania QC 4.0. Są trzy tryby ładowania (w zależności od użytej ładowarki i jej mocy maksymalnej), o którym informuje napis na blokadzie ekranu Ładowanie/Szybkie ładowanie/Hyper Charge. Ładując na tej z zestawu mamy Hyper Charge w pierwsze 10 minut przybywa ok. 16%. Ładowanie od 6% do 60% trwało 36 minut. Całość naładowała się od 6% do 100% w 1:36. do 60 % telefon jest bardzo ciely, po tym następuje zwolnienie ładowania i ochłodzenie obudowy.
Jakość rozmów:
W Rog 3 jest zdecydowanie lepiej, jest czysto od strony rozmówcy, jak i wszyscy mi potwierdzili, że zdecydowanie lepiej mnie słychać, czysto i klarownie, jak w rozmowach przez Xiaomi, gdy przy rozmowie wyświetlał się znaczek HD
Kamera:
To jest coś, co najmniej się znam, aby opisaćdefault_biggrin.png. Jak dla mnie całkiem przyzwoite zdjęcia i filmy, bardzo ładnie zdjęcia robi w "makro" oraz poprawiono HDR, jeżeli chodzi o filmy to także stabilizacja obrazu uległa poprawie. Niech zdjęcia same za siebie odpowiedzą
Rog 3
https://drive.google.com/drive/folders/1Q3t6Tjb_fkyNqRa8HUggZOQD4_OMxE6A?usp=sharing
Rog 2
https://drive.google.com/drive/folders/1ijFbiyqH8osVBcd4Er-y5EjUURHDadqK?usp=sharing
Jeżeli macie jakieś pytania, czy uwagi, walcie śmiało. Na każde postaram się odpowiedzieć