universis Android 2.3.6. Już wyjaśniam o co chodzi. Chodzi o nawigację Mapfactor który to ostatnimi czasy namotał tak w mapach Anglii i Francji że starsze wersje tego oprogramowania owszem - ściągają te mapy ze serwera Open Street Map, przerabiają jak dawniej z rozszerzenia .img na swoje .mca , ale tych map nie widzą. Problem zdiagnozowany jako taki sam u wielu użytkowników Mapfactor. Próbowałem zainstalować nowszą wersję Mapfactor'a, ale system zwraca info że ma kłopoty z parsowaniem tego programu. Czy może istnieje jakaś "nakładka" systemowa która pomogła by w instalacji tego programu ?
Spartan500 @universis Witaj, nie da się tego zrobić w łatwy sposób o ile wogóle, nowe wersje aplikacji wymagają minimum android 5.0, próbowałem zmieniać sdk w aplikacjach dla android 4.4.2 lub niższy i o ile instalacja przebiega prawidłowo to nie ma szans, żeby taka aplikacja uruchomiła się na starszym systemie. Jedyne pewne rozwiązanie to aktualizacja systemu do androida 5.0 lub wyższy, a to wiąże się z zakupem nowego telefonu.
universis Nowszy Mapfactor uruchomi się już na KitKat czyli na Androidzie 4.4.2 - sprawdzone bo mam taki telefon. Kupno nowego - też już przeszedłem i oczywiście Mapfactor pracuje bez problemowo, tyle tylko ze telefon z Androidem 2.3.6 to jest LG Optimus 3D max P720 kupiony specjalnie po to żeby w "turystyce" robić fotografie 3D i jednocześnie mieć nawigację, nowy telefon w takim układzie to dodatkowy "mebel" w podróży. Na myśl ciśnie się upgrade tego Androida na wyższy co pewno można by zrobić, ale wtedy co z oprogramowaniem dla aparatu 3D które jest niezbędne do utrzymania funkcjonalności aparatu fotograficznego. Nie znana mi jest opcja fragmentarycznego przeniesienia tego oprogramowania pod nowszy Android - być może jest to możliwe, ale nie wiem jak to zrobić.
Spartan500 @universis Mógłbyś mi udostępnić tą aplikację, którą posiadasz na Androidzie 2.3.6 ? I podaj link do tej, którą chciałbyś zaktualizować.
universis Spartan500 @universis Mógłbyś mi udostępnić tą aplikację, którą posiadasz na Androidzie 2.3.6 ? I podaj link do tej, którą chciałbyś zaktualizować. Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Dopiero teraz dało się odczytać Twoją wiadomość - jeszcze wczoraj czyli poniedziałek jej nie było mimo że jak widzę została napisana w niedzielę. Program Mapfactor Nawigator w wersji która daje się zainstalować, czyta i nawiguje po całej Europie, a nie radzi sobie tylko z Anglią i Francją - nie wiem gdzie teraz znaleźć bo kiedyś telefon sam to znalazł i ściągnął, ale przeczuwając kłopoty postanowiłem tą wersję wtedy znaleźć i zarchiwizować, a teraz żeby Tobie dać link to posłałem ją na swoją stronę i jest tutaj, natomiast wersja która sobie radzi z tymi mapami Anglii i Francji tyle że na innym telefonie z wyższym Androidem - KitKat to Mapfactor w wersji : 5.5.107 armeabi-v7a i też nie za bardzo wiem gdzie to znaleźć, a link do przybliżonej wersji 5.5.105 jest tu: - trzeba znaleźć na stronie wśród innych wersji.
Spartan500 @universis Nie wiem czy będzie działać, obniżyłem sdk do 9, zainstalować napewno się uda, ale nie gwarantuje, że aplikacja się uruchomi, także uważaj, bo jeśli się nie uruchomi to mogą wyskakiwać błędy typu, aplikacja nawigator została zatrzymana, i tak cały czas, wtedy trzeba ją odinstalować. Powodzenia ? https://files.fm/u/7c9cy3v8
universis Spartan500 @universis OK - udało mi się zdobyć telefon z takim samym Androidem 2.3.6 i z odbiornikiem GPS. Instalkę na telefon wysłałem poprzez FTP z meldunkiem "pomyślnie". Instalacja przez "Package Instaler" dała pasek postępu, ale na koniec dostałem: "Aplication not installed", więc zrobiłem instalkę drugi raz, tym razem przez "Verify and Install" - niestety to samo - program się nie zainstalował. Nie ma też obaw że się coś psuje - po takiej instalacji jest wszystko OK.
universis Dzięki za pomoc, zrobię dopiero jak osiągnę jakiś telefon z takim Androidem 2.3.6, bo jakby co nie wypaliło na tym i jeszcze zepsuło system to wtedy ani telefonu, ani aparatu, ani nawigacji może nie być. Telefon z takim Androidem raczej majątku nie będzie kosztował, a ten mój też nie majątek, ale unikat ze względu na ten aparat 3D.
Spartan500 @universis Jeśli się nie zainstalowało to może jest zainstalowana już ta aplikacja i powoduje błąd. W tym celu należy usunąć aplikację z telefonu i dopiero zainstalować tą ode mnie, chyba, że coś nie tak z moją apką, ale próbowałem na Androidzie 4.4.2 i bez problemu zainstalowała się.
universis No to wyszło szydło z worka - ten mój telefon ma Android 2.3.6, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem - link dałeś mi do programu MapFactor - to znaczy że go zmodyfikowałeś zmieniając to SDK w programie czy też zmieniłeś SDK w systemie Android ?