Cześć,
kończy mi się powoli iPhone 8 i szukam następcy. Wstępnie jestem nastawiony na Xperię 5 II, bawiłem się w sklepie 1 II i 10 II ale potrzebuję bardziej dokładnych informacji. Raczej bardziej o Androida niż o telefon ale nie byłem pewny, czy ten dział nie będzie najwłaściwszy. W razie czego przepraszam za pomyłkę i proszę o przeklejenie.
A teraz do rzeczy. Ogólnie odpowiada mi iOS pod względem codziennego użytkowania, od telefonu wymagam dzwonienia, obsługi maila, komunikatora, aparatu i nawigacji. Przeglądam też neta, czasami posłucham muzyki (car audio przez BT albo słuchawki z jackiem).Fejsbuki, gry itp. odpada, za stary jestem. Niestety cyrki z iTunes już mi się przelały, nie mam zamiaru wszystkiego synchronizować, chcę po prostu przerzucać dane przez „kopiuj - wklej”. Dlatego nie patrzę w stronę Samsunga, bo zasypiają telefony swoim softem i usługami i próbują udawać Apple. Nie chcęteż żadnych chińczyków. Jak nie kupię Xperia to raczej wezmę iPhone 11.
Bawiłem się chwilę Huawei P30 i car audio działa z moich samochodem - zmieniam utwory z kierownicy, itp. Jednak zastanawia mnie czy Android obsługuje systemowo (z pudełka, bez doinstalowywania aplikacji)takie funkcjonalności jak:
- odblokowywanie aplikacji/uzupełnianie odciskiem palca - wiem, że jest ale czy działa dobrze?
- udostępnianie swojego położenia rodzinie.
Jak ze wsparciem Sony? Podobno można liczyć na 3 lata aktualizacji, a ja nie zmieniam telefonów co pół roku ;). Jak z serwisem gwarancyjnym, supportem?
Jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopytam. Najbardziej zależy mi na opiniach osób, które znają oba systemy z doświadczenia.
Pozdrawiam i dziękuję.