Najbardziej powalony telefon jeśli chodzi o modowanie jaki miałem kiedykolwiek.
Chciałem najpierw zrootować, wgrałem według jakiegoś poadnika spaczowany boot.img magiskiem i oczywiście uwaliłem telefon, wszystkie solucje próbowałem i nic to nie dało, nawet wgranie 10 przez apkę od motki nic nie pomogło, w końcu wpadłem na to że wgram 9 tylko motorola flasherem i telefon ożył bo myślałem że już będzie jako przycisk do papieru.
Po długich bojach udało się go zrootować tak że nie uwaliłem przy okazji.
No ale nic to bo potem wgrałem twrp i bez sensu pyta mnie o hasło, niby to ma być takie co blokada w telu, jak ja hasła żadnego nie zakładałem, przywróciłem wszystko i przy konfiguracji ustawiłem pin, /ciach/ to pomogło bo dalej w twrp hasło nieprawidłowe.
Mimo to próbowałem wgrać custom rom, coś tam się wgrało po czym uruchomił się stockowy rom.
Ten telefon jest /ciach/ jeśli chodzi o modyfikacje.
Dwa że nawet na xda nic konkretnego nie ma i trzeba samemu myśleć i ze wszystkim kombinować.
Jedyne co było proste to odblokowanie bootloadera.
Jeszcze chwilę z tym powalczę, jak nie uda mi się wgrać custom roma to sobie daje spokój z modowaniem tego złoma bo szkoda na to czasu.
UPDATE:
Udało mi się wgrać custom roma🙂 pixel experience andek 12
Jednak trochę źle oceniłem ten telefon, w sumie już poznałem jak to trzeba robić z tym wgrywaniem, jest jakoś inaczej i bardziej upierdliwie niż z telefonami które miałem kiedyś ale działa.
Wgrałem też lineage rom andek 12 no i jakoś to działa. Nawet mi się udało zrootować, metoda ta sama co przy niższych wersjach andka.
Nie wiem czy by mi się chciało bo można by poradniki napisać co do odblokowania bootloadera, zrootowania i wgrywania custom romów bo nawet na xda za dużo nie ma o tym, ale tel już jest chyba za stary żeby komuś to się jeszcze przydało, kategoria wiedza bezużyteczna.
W każdym razie jeśli ktoś chciałby coś tam sobie podziałać to tu są custom romy sprawdzone, a jak to wgrać to już trzeba sobie poszukać:
https://sourceforge.net/projects/moto-one-deen/files/